Borowik szlachetny (Boletus edulis Bull.) – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych (Boletaceae).
Borowiki (prawdziwki) są jednymi z najbardziej pożądanych grzybów polskiej kuchni. Po borowiki wielu ludzi na przełomie lata i jesieni wybiera się do lasu. Jednak podczas zbiorów trzeba szczególnie uważać, ponieważ w lesie można spotkać dwa rodzaje borowików - borowiki jadalne i borowiki trujące.
Borowik szlachetny, inaczej nazywany jest grzybem prawdziwym, dębowym. Ten rodzaj borowika najczęściej występuje w lasach iglastych (świerkowych) i mieszanych. Rzadziej w lasach liściastych. Największy wysyp tych grzybów przypada na wrzesień, październik i listopad. Nadaje potrawom wyrazistość i aromat. Prawdziwek, poza walorami smakowymi, jest także źródłem wielu cennych wartości odżywczych, np. witaminy A, B1 i B2.