Piwo to trunek nam wszystkim dobrze znany! Nie każdy natomiast wie o procesie jego powstawania, a chmiel stanowi dla niego podstawowy składnik, bez którego ten złoty trunek nie mógłby istnieć!
Proces waRZ(!)enia piwa:
1) Zacieranie Słodu
Wiemy już, że to słód jest głównym składnikiem piwa. Aby można go było użyć do warzenia, musi on być wcześniej ześrutowany, czyli rozdrobniony i pokruszony. Dzięki temu procesowi woda łatwiej dotrze do ziaren. Ześrutowany słód trafia do kadzi zaciernej, gdzie mieszany jest z przefiltrowaną wodą i podgrzewany. Związki ze słodu przenikają do wody i tworzą ekstrakt.
2) Filtracja
W kolejnym etapie ekstrakt trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie oddzielane są nierozpuszczone części ziarna od klarownej brzeczki.
3) Warzenie
Odfiltrowana brzeczka przepompowywana jest do kotła warzelniczego. To właśnie tu dodawany jest chmiel. Cała zawartość kotła jest podgrzewana i po uzyskaniu odpowiedniej goryczy, barwy i klarowności, całości schładzana jest w kadzi osadowej. Optymalna temperatura jest bardzo ważna, ponieważ właśnie w tym momencie do akcji wkraczają drożdże, które są wrażliwe na zbyt wysoką temperaturę.
4) Fermentacja i leżakowanie
Drożdże piwowarskie biorą się do roboty. W tanku fermentacyjnym rozkładają one cukry na alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. Drożdże nie lubią pośpiechu, dlatego cały proces trwa około 10-12 dni. Po uzyskaniu odpowiedniej zawartości alkoholu, ten etap jest zakończony.
Następnie piwo musi sobie odpocząć. W tym celu przepompowuje się je do tanków leżakowych, gdzie przez 7 dni klaruje się i dojrzewa w temperaturze od 1,5 do 0 stopni Celsjusza.
Na samym końcu mamy najbardziej mozolny etap, koszmar wszystkich piwowarów domowych, rozlew/butelkowanie!
Po pewnym czasie gdy piwo się nagazuje jest zdatne do picia!
Posłuchajmy co na temat piwa mówi Święty Tomasz z Kopyru (a właściwie z blogu blog.kopyra.com)
O keszu:
Brew Tour ma przede wszystkim podnosić świadomość, w jaki sposób powstaje piwo, a zarazem pokazywać miejsca produkcji tego niesamowitego napoju.
Dlatego proszę by każda osoba, która podejmie tą skrzynkę przeniosła ją do następnego browaru/słodowni/rozlewni (ulica Piwna, Słodowa itp też jest związana z tematem). Ważne by miejsca były związane z piwem, bez znaczenia czy miało to miejsce 200 lat temu, czy ma to miejsce obecnie.
Zależy mi na fotkach miejsc, gdzie leży kesz!
Znajdujesz browar --> chowasz kesza --> robisz fotkę miejsca (fajnie jak dodasz jakiś opis) --> podajesz info o nowym miejscu ukrycia
PROSTE!
Bardzo proszę o skrzętne maskowanie pojemniczka.
Obowiązkowo należy podawać podpowiedzi w komentarzach!
Staramy się trzymać kombinacji 1.5/1,5!
!! PAMIĘTAJ O ZAPISANIU HASŁA PODANEGO W LOGBOOKU!
Pojemnik jest również zarejestrowany jako Geo Kret dzięki czemu będziemy mogli monitorować jego podróż.
Na zdrowie i powodzenia!
Poniżej będzie prezentowana galeria miejsc odwiedzonych podczas projektu Brew Tour:
1) Browar Złoty Pies, Wrocław PL- Browar
2) Salonik Smaku, Wrocław PL - Pub
3) Pivovar Trautenberk, Malá Úpa CZ - Browar
4) Zaułek Drzewny, Białograd PL - Dawny Browar
5)