Fabryka w Kotlinie - Początki przedsiębiorstwa i marki Kotlin to okres międzywojenny. Właśnie wtedy z inicjatywy mieszkańców miasta, powstała Spółdzielnia Mleczarska, której celem było uniezależnienie się od pobliskich mleczarni należących do niemieckich właścicieli. W okresie II wojny światowej w spółdzielni Kotlin udało się rozpocząć produkcję marmolady i konfitur W marcu 1945 roku, nieliczna załoga uruchomiła produkcję przetworów owocowych i warzywnych. W tamtym czasie, przedsiębiorstwo nosiło nazwę: „Wytwórnia Marmolady, Przetworów Owocowych i Win w Kotlinie”. Po wojnie wytwórnia szybko się rozwijała. W 1948 roku przedsiębiorstwo zatrudniało już 112 osób. Produkowała rocznie do 780 ton przetworów owocowych i koncentratu pomidorowego. Rozszerzeniu uległ asortyment przetworów, dzięki stworzonej własnej bazie surowcowej. Od tego czasu, produkty wytwórni „Kotlin” wytwarzane były w oparciu o surowce pochodzące z pobliskich plantacji
W lata 1966-1976 był to czas znaczącej poprawy jakości oferowanych przetworów. W efekcie wytwórnia „Kotlin” otrzymała pięć Znaków Jakości dla wybranych produktów: ketchupu, szparagów, koncentratu i soku pomidorowego oraz kompotu agrestowego Po 1970 roku wytwórnia poszerzyła swoją ofertę asortymentową o groszek konserwowy oraz konserwy warzywno-mięsne.
Natomiast w okresie od 1977-1990r. następował dalszy rozwój zakładu. Szczególnie istotnym wydarzeniem było oddanie do użytku wewnętrznego firmowej oczyszczalni ścieków co zaowocowało przyjęciem wytwórni „Kotlin” do „Klubu Dobrych Producentów”. Ponadto otwarto nową chłodnię oraz nowe linie produkcyjne koncentratu jabłkowego i pomidorowego. W okresie PRL-u w fabryce pracownicy zaczęli organizować i wspierać Solidarność, której niektórzy członkowie byli za to prześladowani przez służby. Początek lat dziewięćdziesiątych to dla firmy „Kotlin” czas dalszych przemian. Zmiana orientacji przedsiębiorstwa z produkcyjnej na rynkową, a także prywatyzacja w maju 1997 Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego „Kotlin” umocniły pozycję przedsiębiorstwa na polskim rynku. Z uwagi na wykup logo marki obecnie prawdziwy ketchup jest produkowany nadal przez firmę ZPOW Kotlin jako Kotliński specjał.
Wiosna i latem mogą występować tu pokrzywy wysokie ;)
UWAGA!! DLA ZMOTORYZOWANYCH !
pomiędzy keszem: fabryka - OP8UG0 a Wojciech Kosiński - OP8UG3 jest kamera, która może obejmować swym zasięgiem drogę.