Salina de Culcasi Jeden z kilku zakładów przemysłowym w rejonie Trapani, produkujący sól kamienną poprzez odparowanie wody z solanki pochodzącej z morza; wytwarza produkt o nazwie "Sól morska z Trapani".
Najczęściej spotykane saliny mają postać płytkich zbiorników zlokalizowanych w strefie przybrzeżnej mórz lub słonych jezior i oddzielonych od nich groblami. Ale istnieją też zasilane z podziemnych złóż albo źródeł mineralnych (jak kompleks salin w Maras, w Peru).
Sól morska z Trapani Produkowana w dużej części w granicach rezerwatu przyrody Trapani i Paceco Saline. Nazwa jest chroniona w ramach przepisów Unii Europejskiej. Sól wytwarzana według dawnych procedur rzemieślniczych. Produkcja odbywa się w procesie trwającym 5-7 miesięcy; zbiór - w okresie letnim, w lipcu i sierpniu. Dla turytów Trattoria del Sale (polecam Busiata con le sarde - makaron (o kształcie wiertła do metalu) z sardelami; 10€), Museo del Sale, ścieżka Route of Saltworker, prowadząca przez saliny (1€). Zimą można tu obserwować flamingi - teraz (V'2018) też jest kilkanaście, ale na dzień przenoszą się na żerowisko. Nie polecam: Centro Visite Mulino Maria Stella - było zamknięte (V'2018), podobno odpowiadają na e-maile, potwierdzając, że centrum, że można sobie pochodzić po okolicy, ale nie ma co oglądać - to PO CO ONI W OGÓLE SĄ???!!!.
ZAPRASZAM na spacer po salinach - może być bardzo przyjemny i pouczający, jak sól potrafi być twarda, biała i nie tylko słona.
charakterystyka kesza:prawdziwe mikro (ependorferka), ale w niezłym towarzystwie z innej epoki o keszu:
• lokalizacja: w pobliżu wielkiej skamieniałej pryzmy soli; więcej: podpowiedź i spojler • zawartość: logbook, certyfikat FTF (jakimś cudem się zmieścił, ale czy wyjdzie?) • akceptuję podejmowanie kesza przy tłumach - po zapoznaniu się z podpowiedzią i spojlerami • jeśli zaginie, proszę o reaktywację, z odnotowaniem w logu
certyfikat: dla pierwszego znalazcy; do uzupełnienia nick zdobywcy i data znalezienia kesza mile widziane w logu: coś o Museo del Sale oraz krytyczna ocena kesza: coś na "+", coś na "-" zdjęcia w opisie kesza: własne
Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.
Obrazki/zdjęcia
SPOJLER to gdzieś tu
SPOJLER patrz: wskazówka
początek Route Saltworker
wybieranie soli
na różowo coś dla flamingów
Trattoria i Museo del Sale
wieża obserwacyjna nad saliną
pryzma usypanej soli już stwardniałej na kamień
Busiata con le sarde - pycha potrawa regionu Trapani
Wpisy do logu:
0x
0x
0x
Używamy cookies, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Przeczytaj o prywatności i ochronie danych w naszym Regulaminie.
X