Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Geo-Sznytka - OP8J14
Tradycje Żnińskiego piekarstwa
Eigenaar: izunia77
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 81 meter NAP
 Provincie: Polen > kujawsko-pomorskie
Cache soort: Eigen Cache
Grootte: Normaal
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 29-08-2016
Gemaakt op: 29-08-2016
Gepubliceerd op: 29-08-2016
Laatste verandering: 03-08-2023
46x Gevonden
5x Verplaatst   146.56 km
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
62 x Bekeken
42 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
2 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: elmodemonico, Rayan24
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Periodical/Paid  Go geocaching with children  Take special equipment 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Tradycje Żnińskiego piekarstwa. 

 

O chlebie pieczonym w Żninie jako o najlepszym na świecie dowiadujemy się z tekstów pisanych przez arcybiskupa Jana Łaskiego(1454-1531).

,,Chleb pszenny nigdzie indziej jak w Żninie jest bezwarunkowo najsmaczniejszy w świecie".

Jan Łaski jako arcybiskup gnieźnieński i kanclerz wielki koronny podróżował po Polsce i Europie więc chleb z niejednej piekarni jadał.

W późnym średniowieczu  podstawą pożywienia był chleb robiony na zakwasie. Pieczony na drożdżach jadali  bogaci a biedni żywili się  podpłomykami. 

Podpłomyki mają najprostszy skład, mąkę i wodę. Kto miał sól to dodawał ją do ciasta. 

Do spulchniania chleba najpopularniejszy był zakwas chlebowy. 

Zakwas chlebowy to mieszanka kilku bakterii ( pałeczka kwasu mlekowego) robiony po to by przeprowadzić fermentację. Uwalniany gaz w czasie fermentacji w cieście powoduje jego spulchnienie.

Nie wiadomo kto wynalazł zakwas ale wiadomo, że znany był już w starożytnym Egipcie (12 tysięcy lat temu)

Drożdże spożywcze ( grzyby) podobnie jak zakwas chlebowy służą do spulchniania pieczywa i znane już były w starożytności. 

 

Geo- Sznytka

Pomysł na tego kesza zrodził się na eventach gdzie do GeoSmalcu dowożę chleb. Sznytka to w gwarze Pałuckiej kromka chleba. W połączeniu z Geo-Ogórkami tworzą niepowtarzalne trio na, które przy okazji eventów zapraszamy. 

Kesza można podjąć wraz z konsumpcją na spotkaniach lub bez na kordach.

 

Smacznego! 

 

 

Logs: Gevonden 46x Niet gevonden 0x Opmerking 0x Alle logs