Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
Geo-Sznytka - OP8J14
Tradycje Żnińskiego piekarstwa
Owner: izunia77
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 81 m. ASL.
 Region: Poland > kujawsko-pomorskie
Cache type: Own cache
Size: Regular
Status: Ready for Search
Date hidden: 29-08-2016
Date created: 29-08-2016
Date published: 29-08-2016
Last modification: 03-08-2023
46x Found
5x moved   146.56 km
0x Not found
0 notes
watchers 0 watchers
62 visitors
42 x rated
Rated as: Excellent
2 x recommended
This cache is recommended by: elmodemonico, Rayan24
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Periodical/Paid  Go geocaching with children  Take special equipment 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

Tradycje Żnińskiego piekarstwa. 

 

O chlebie pieczonym w Żninie jako o najlepszym na świecie dowiadujemy się z tekstów pisanych przez arcybiskupa Jana Łaskiego(1454-1531).

,,Chleb pszenny nigdzie indziej jak w Żninie jest bezwarunkowo najsmaczniejszy w świecie".

Jan Łaski jako arcybiskup gnieźnieński i kanclerz wielki koronny podróżował po Polsce i Europie więc chleb z niejednej piekarni jadał.

W późnym średniowieczu  podstawą pożywienia był chleb robiony na zakwasie. Pieczony na drożdżach jadali  bogaci a biedni żywili się  podpłomykami. 

Podpłomyki mają najprostszy skład, mąkę i wodę. Kto miał sól to dodawał ją do ciasta. 

Do spulchniania chleba najpopularniejszy był zakwas chlebowy. 

Zakwas chlebowy to mieszanka kilku bakterii ( pałeczka kwasu mlekowego) robiony po to by przeprowadzić fermentację. Uwalniany gaz w czasie fermentacji w cieście powoduje jego spulchnienie.

Nie wiadomo kto wynalazł zakwas ale wiadomo, że znany był już w starożytnym Egipcie (12 tysięcy lat temu)

Drożdże spożywcze ( grzyby) podobnie jak zakwas chlebowy służą do spulchniania pieczywa i znane już były w starożytności. 

 

Geo- Sznytka

Pomysł na tego kesza zrodził się na eventach gdzie do GeoSmalcu dowożę chleb. Sznytka to w gwarze Pałuckiej kromka chleba. W połączeniu z Geo-Ogórkami tworzą niepowtarzalne trio na, które przy okazji eventów zapraszamy. 

Kesza można podjąć wraz z konsumpcją na spotkaniach lub bez na kordach.

 

Smacznego! 

 

 

Log entries: Found 46x Not found 0x Note 0x All entries