Bielski browar u zbiegu ulic Cieszyńskiej i Browarnej został założony w 1875 roku przez fabrykanta urządzeń zgrzebnych Adolfa Mänhardta i piwowara Ferdynanda Wilhelma Mähnela. Warzył i sprzedawał wówczas ponad 18 tys. hektolitrów piwa rocznie. Później zmieniały się ustroje, zmieniali się właściciele, ale bielski browar cały czas działał.
Aż do 1996 roku, kiedy to zarząd spółki Żywieckie Zakłady Piwowarskie zdecydował o likwidacji browaru po 121 latach produkcji. Jako powód podano nieopłacalność produkcji i zły stan techniczny browaru. Od tego momentu popadał w ruinę. W ostatnim czasie budynki po browarze stwarzały poważne zagrożenie, niektórym obiektom groziło nawet zawalenie. Dlatego właściciel nieruchomości, spółka Comfor-time zdecydowała się na rozbiórkę w 2013 roku oraz uporządkowanie i zabezpieczenie terenu.
Obecnie na terenie byłego browaru znaleźć można jedynie gruz oraz resztki murów. Jednak po dokładniejszym przeszukaniu okolicy da się odkryć resztki klatki schodowej, które prowadzą do bardzo interesujących podziemi. Znajduje się w nich kilka hal, które były wykorzystywane do leżakowania piwa.
Skrzynka niebezpieczna ze względu na charakter obiektu. Podejmujesz na własne ryzyko. Przejście przez klatkę schodową może być brudzące. Podane współrzędne podają lokalizację wejścia do podziemi, nie kryjówkę kesza! Zdjęcia spojlerowe oraz podpowiedź zdradzają miejsce ukrycia kesza.