W miejscu, gdzie dziś znajduje się restauracja oraz hotel, w 1859 r. powstał browar Bergbrauerei. Wybudował go E. H. Schäffer, członek wielopokoleniowej rodziny piwowarów. Na przestrzeni lat browar często zmieniał właścicieli. Produkowano tu szeroką gamę piw: leżakowe Bürgebräu - jasne i ciemne, piwo słodowe i karmelowe, a także limoniadę gazowaną.
Budynek pełnił funkcję browaru przez 61 lat. Zanim zaadaptowano go na cele hotelarsko-restauracyjne, wykorzystywany był jako magazyn.
W Słupsku istniały jeszcze inne duże browary: Kronen (Korona) założony w 1832 r. przy dzisiejszej ul. Kilinskiego, Quell (Źródło), zbudowany w latach 1873-74 przy ul. Kozietulskiego oraz Stern (Gwiazda) z 1857 r. u zbiegu ulic Kilińskiego oraz Kaszubskiej.
Źródła:
Urbaniak T., Słupsk. Anno Domini 2011
http://piwomani.blogspot.com/2013/09/krotka-historia-browarnictwa-w-supsku.html
http://www.et.cetera.pl/content/sala-browarnikow-slupskich.html
Skrzynki szukaj 152 metry na południowy wschód od budynku, na szczycie nazwy browaru. Odkręcaj delikatnie.
Aby zalogować kesza należy udać się pod budynek dawnego browaru (wejście od ul. Kaszubskiej) i znaleźć napis widniejący na małej żółtej tabliczce umieszczonej na starych drzwiach od frontu obiektu. Dwa pierwsze wyrazy, pisane w taki sposób jak na tabliczce, stanowią hasło.