Dzikie rośliny jadalne – czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) – rośnie dziko na terenie Europy oraz Turcji i na Kaukazie, jest też uprawiany w innych regionach. W Polsce występuje na całym terenie, jest objęty ochroną.
Roślina osiąga wysokość 20-50 cm. Rośnie kępami, czasami tworzy duże zwarte łany. Cebula wąska, długo 2-6 cm pokryta półprzezroczystą błoną. Liście wyłącznie odziomkowe, zazwyczaj dwa, czasami trzy lub jeden. Kwitnie od kwietnia do maja. Kwiaty zapylane są przez trzmiele i muchy. Jednak gdy nie dojdzie do zapylenia krzyżowego, może nastąpić samozapylenie. Mechanizm ten umożliwia roślinie wytworzenie nasion również wtedy, gdy kwiatów nie odwiedzały owady. Cała roślina wydziela charakterystyczny czosnkowy zapach. Roślina rośnie w cienistych i wilgotnych lasach liściastych. Roślina objęta w Polsce częściową ochroną gatunkową. Głównym zagrożeniem jest nieprawidłowa gospodarka leśna: przebudowa lasów mieszanych w monokulturowe lasy iglaste oraz niszczenie jego siedlisk w lasach łęgowych podczas regulacji rzek.
Jest rośliną leczniczą – ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
Aromatyczne, pachnące czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt. Zalecane są jako składniki wiosennych zup, można je też dodawać do sałatek, kisić oraz marynować w oliwie.
Obejdź najbliższy młodnik (dookoła nie właź na teren młodnika gdyż drzewka przegrają starcie z Tobą) w poszukiwaniu skrzynki na wysokości wzroku - skrzynka jest jednocześnie logbookiem.