Brotaufstrich - w Polsce: potoczna nazwa okupacyjnej namiastki marmolady, produkowanej przede wszystkim dla mieszkańców podbitych przez nazistów terenów.
Był to rodzaj smarowidła do chleba, które tylko nazwą łączyło się z marmoladą. Wytwarzano je przede wszystkim z brukwi, marchwi lub ich obierzyn oraz z buraków. Możliwy był dodatek sacharyny. Produkt charakteryzował się prawie czarnym zabarwieniem, wydzielał nieprzyjemny zapach i miał lekko kwaśny smak. Często bywał sfermentowany, a jego spożycie prowadziło do problemów żołądkowych. Jedzone było czasem, w miarę możliwości, po zmieszaniu z jabłkami lub innymi owocami, celem zmniejszenia niesmaku.
Prawdopodobnie taki smakołyk produkowała Marmeladen-Fabrik Paul Krüge przy Hermann Goering-Strasse.
Wybudowana w okresie uprzemysławiania Lubonia. Marmolada tutaj wytwarzana była z brukwi.
Mimo, że fabryka nie należała do kompleksu zakładów Ziemniaczanych ale jako obiekt bardzo ciekawy postanowiłem go włączyć do projektu i sprowokować was do główkowania.
O keszu:
Skrzynka na kordach, (EDIT: 2015-01-13, opis i poziom trudności) raczej wyżej niż niżej nisko. Uwaga na przystankowych mugoli. W oknach też pojawiają się z nienacka ludzie. Aby zdobyć finał musicie dokładnie obejrzeć budynek z każdej strony i coś na nim znaleźć. Info w logbooku. Słodkie dodatki tematyczne w skrzynce finałowej. Kto pierwszy ten wybiera.
Nie zapomnij spisać cyferek.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.