![](/images/blue/kompas.png)
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
![](images/free_icons/mountain.png)
Wysokość: 115 m n.p.m.
![](images/free_icons/world.png)
Województwo:
Polska > pomorskie
![](images/free_icons/box.png)
Typ skrzynki:
Multicache
![](images/free_icons/package_green.png)
Wielkość:
Mała
![](images/free_icons/page.png)
Status:
Gotowa do szukania
![](images/free_icons/time.png)
Czas:
0:20 h
![](images/free_icons/arrow_switch.png)
Długość trasy:
0.10 km
![](images/free_icons/date.png)
Data ukrycia: 19-07-2014
![](images/free_icons/date.png)
Data utworzenia: 16-07-2014
![](images/free_icons/date.png)
Data opublikowania: 19-07-2014
![](images/free_icons/date.png)
Ostatnio zmodyfikowano: 14-08-2014
![](images/log/16x16-found.png)
82x znaleziona
![](images/log/16x16-dnf.png)
0x nieznaleziona
![](images/log/16x16-note.png)
0 komentarze
0 obserwatorów
![](images/free_icons/vcard.png)
36 odwiedzających
![](images/free_icons/thumb_up.png)
72 x oceniona
![](images/cache-rate.png)
Oceniona jako:
znakomita
9 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez:
baloniarz, crazy_baby, Ćwir, freney, kociewie, marmagi, RoDaJJ, tuchlin, viridiana
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
W XIX i na początku XX wieku pożywienie ludności wiejskiej terenu Kaszub opierało się na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa. Na Kaszubach ze względu na lekkie gleby uprawiało się ziemniaki, które następnie spożywano pod wieloma postaciami. W codziennym, skromnym pożywieniu Kaszubów ziemniaki odgrywały dużą rolę i podawano je w postaci klusek, kopytek, placków lub podsmażone albo jako dodatek do zupy.
Przepis na szadolce i kulanki znajduje się w książce „Kuchnia regionalna wczoraj i dziś” wydanej w 1978 roku:
Szadolce (Kaszuby):
Ziemniaki utrzeć, odcisnąć sok, masę osolić. Uformować z niej placek, nabierać z niego dłonią małe porcje i wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować 20 min stale mieszając, bo łatwo się przypalają, a wody powinno być niewiele. Bezpośrednio na talerze dodaje się śmietankę. Kaszubki z tych samych składników przygotowują tzw. kulanki. Z ciasta formuje się w dłoniach małe kuleczki, gotuje 25 min i podaje zalane mlekiem lub kwaśną śmietaną.
|
Najlepsze szadolce i kulanki wyrabia się z ziemniaków odmiany Bryza pochodzących z własnego gospodarstwa. Do szadolców dodaje się słodkiej śmietanki, natomiast do polewy kulanek używa się kwaśnej śmietany. Zarówno śmietana jak, i mleko wykorzystywane do wyrobu szadolców i kulanek pochodzą z własnych gospodarstw.
Skrzynka:
Trzy etapy: start wirtualny, międzyetap wirtualny i finał.
Na współrzędnych startowych - rozglądasz się: szukasz najbliższego parkingu leśnego (masz go w zasięgu wzroku).
Międzyetap - zadanko: lokalizujemy tablicę ze starym modelem telefonu oraz komórką. Znajduje się na niej kilka numerów telefonów - interesują Cię dwa pisane największą czcionką. Do współrzędnych:
N54.13.0AB E017.17.5CD
ustalasz:
A - pierwsza cyfra górnego numeru - 5,
B - trzecia cyfra górnego numeru,
C - pierwsza cyfra dolnego numeru + 6,
D - trzecia cyfra dolnego numeru x 2.
Korzystając z ławeczek i stołu, a więc w komfortowych jak na las warunkach, dokonujesz trudnych wyliczeń i udajesz się na współrzędne finału.
Autor tej skrzynki umożliwił sprawdzenie poprawności rozwiązania zagadki (współrzędnych pojemnika finałowego).
Statystyki:
prób: 4 razy,
trafień: 4 razy.
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.