Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
77x znaleziona
0x nieznaleziona
1 komentarze
0 obserwatorów
Oceniona jako: znakomita
Atrybuty skrzynki
Opis
PL
Jarzębiak to trunek o wyczuwalnym aromacie owoców jarzębiny, o zawartości alkoholu 50 proc. Jak podaje Jan Cieślak (1969) w książce „Domowy wyrób win”, Jarzębiak jest popularną i cenioną wódką wytrawną. Jakość nalewki zależy w dużej mierze od jakości owoców jarzębiny i okresu zbioru owoców. Owoce jarzębiny należy zbierać dopiero po pierwszych przymrozkach (listopad, grudzień), wtedy to owoce tracą cierpkość i gorycz. Jarzębinę przed użyciem do sporządzania nalewki należy wysuszyć i sparzyć kilkakrotnie wrzątkiem.
Dodatkowe informacje
Obrazki/zdjęcia
Wpisy do logu:
77x
0x
1x