Data: 11-05-2020 17:31, dodane przez kurier:Zmiana treści opisu i typu skrzynki. Plus spojlery. Zgłoszenie 9437.
Okrasa z gęsi o kaszubsku nazywana òbòną – to przysmak kaszubski przyrządzany z mięsa piersi gęsi wraz z kośćmi, posiekanego tasakiem. Do siekania okrasy gęsiej na Kaszubach stosowano specjalną drewnianą nieckę, tak zwany skrzynówek.
Tak jak dawniej, również i obecnie Kaszubi przygotowują piersniczi (pierśniki) zwane półgęskami – wycięte piersi gęsi. Tradycja ta sięga czasów, gdy nie było jeszcze innej możliwości przechowywania mięsa niż tylko peklowanie i wędzenie. Kaszubi często używali i używają tłuszczu gęsiego lub kaczego jako omasty do zup (zôcerka z òbòną), kapusty lub jako dodatku do gotowanych ziemniaków. Na Pomorzu ludność chłopska część wyhodowanych gęsi przeznaczała na domowe potrzeby. Pieczono je, a wytopionego smalcu używano do kraszenia potraw.
Na Pomorzu wśród mięs szczególną rolę odgrywało ptactwo, a zwłaszcza (słynna niegdyś w krajach niemieckojęzycznych i do dziś znana w Niemczech) gęś pomorska. W kaszubskich zagrodach hodowano kiedyś stada gęsi, które były wypasane na wolnym powietrzu. Pomorskie gęsi, przyrządzane na wiele sposobów, stanowiły i stanowią nadal ważny element świątecznego stołu czy dodatku do posiłków codziennych.
źródło: www.pomorskie.eu
Skrzynka:
Przy ogrodzeniu ostał się mikro-zagajnik małych choineczek. U ich podnóża szukaj strażnika kesza i samej skrzynki - choinki atakuj od strony płotu, w połowie ich długości. W razie problemów patrz spojler.