
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.

Wysokość: 116 m n.p.m.

Województwo:
Polska > pomorskie

Typ skrzynki:
Tradycyjna

Wielkość:
Mała

Status:
Gotowa do szukania

Data ukrycia: 19-07-2014

Data utworzenia: 16-07-2014

Data opublikowania: 19-07-2014

Ostatnio zmodyfikowano: 24-10-2018

84x znaleziona

1x nieznaleziona

1 komentarze
0 obserwatorów

39 odwiedzających

68 x oceniona

Oceniona jako:
znakomita
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Zmiana podpowiedzi kodowanej w związku ze zmianą sposobu ukrycia skrzynki.
Świniobicie na Kaszubach odbywało się zwykle dwa razy do roku – na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Znaczną część mięsa, zwłaszcza ze świniobicia jesiennego, przerabiano na kiełbasy, natomiast najlepsze porcje konserwowano w soli lub wędzono, aby wydłużyć okres ich przechowania.
Mięso przeznaczone na kiełbasy i inne wyroby siekano dużym nożem lub tasakiem na drewnianych deseczkach. Masę do jelit napychano za pomocą rogów bydlęcych, wewnątrz pustych, które były na obu końcach równo ucięte, a w środku starannie wyskrobane.
Bardzo często po świniobiciu przygotowywana była wątrobianka, która na Kaszubach nosi nazwę léberka (od niemieckiego słowa Leber – wątroba).
Skrzynka:
Maskowanie miejskie.
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.