Spichlerz (czasem: śpichlerz, spichrz, elewator zbożowy) – jedno- lub kilkukondygnacyjna budowla przeznaczona do przechowywania materiałów sypkich, głównie ziarna zbóż – luzem lub w workach, charakteryzujący się zwartą bryłą, stromymi dachami, trójkątnymi szczytami i niewielkimi oknami. W miastach przeważnie murowany, wielokondygnacyjny magazyn z windą do transportu zboża oraz kranami i rynnami spustowymi. Zachowane spichlerze często posiadają ciekawie rozwiązaną elewację, ozdobioną charakterystycznymi dla danej epoki detalami architektonicznymi np. blendami, fryzami, gzymsami.Spichlerze wiejskie były najczęściej wykonywane z drewna jako dwukondygnacyjne otoczone galerią na poziomie jednej lub obu kondygnacji. Kryte dachem cztero- lub dwuspadowym. Najczęściej posiadał jedno duże wejście i kilka mniejszych okien. Jako element zabudowań dworskich najczęściej murowany ze zdobieniami na fasadzie, czasem o rozbudowanym planie przez zastosowanie ryzalitu, portyku itp.Obecnie rolę dawniej pełnioną przez spichrze przejęły silosy.Renesans lubelski tworzą obiekty murowane z początku XVII wieku, nie tylko kościoły, ale również inne budowle, jak spichlerze.
Co do kesza:
Weź coś do pisania. Mała zatoczka parkingowa. Kordy - wskazują miejsce ukrycia starego kesza.
Powodzenia