Prośba autora tej skrzynki do jej zdobywcy:
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cukrownia – fabryka produkująca cukier (sacharozę) z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Metodę pozyskiwania cukru z korzenia buraka cukrowego opracował niemiecki naukowiec Andreas Sigismund Marggraf w 1748. Ten sposób wytwarzania cukru okazał się dużo tańszy od importu cukru trzcinowego. Pierwsza fabryka cukru z buraków cukrowych powstała w 1802 w Konarach koło Wołowa na Dolnym Śląsku (wówczas znajdujących się na terytorium Prus). Projektantem tej cukrowni był Franz Karl Achard. Pierwsza cukrownia w Królestwie Polskim, czyli na terenie ówczesnego zaboru rosyjskiego, powstała w 1827 w Częstocicach. Założona została przez Henryka Łubieńskiego, uznanego za jednego z polskich pionierów w przemyśle cukrowym. Rozszerzenie się produkcji cukru z buraków cukrowych na skalę przemysłową datuje się na drugą połowę XIX w.Cukrownia Krasnystaw – cukrownia w Siennicy Nadolnej, która została zbudowana w połowie lat 70. XX w. W 1976 roku odbył się jej pierwszy rozruch. Projektowana zdolność przerobowa wynosiła 4800 ton buraków cukrowych na dobę. Obecnie jest oddziałem Krajowej Spółki Cukrowej S.A. w Toruniu.
Co do kesza:
Weź coś do pisania. Rękawiczki i łopatka napewno się przyda. Kesz , płytko zakopany pod płotem, od strony placu na surowiec. Uwaga, sygnał mocno szlał w tamtej okolicy, więc spojler może pomóc.
Powodzenia