Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 500 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
Spacerniak - OP7815
absurdalna rzeczywistość
Właściciel: Maciek_B
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 105 m n.p.m.
 Województwo: Polska > mazowieckie
Typ skrzynki: Tradycyjna
Wielkość: Mikro
Status: Gotowa do szukania
Czas: 0:05 h    Długość trasy: 0.10 km
Data ukrycia: 10-12-2013
Data utworzenia: 10-12-2013
Data opublikowania: 10-12-2013
Ostatnio zmodyfikowano: 15-02-2019
132x znaleziona
2x nieznaleziona
0 komentarze
watchers 6 obserwatorów
59 odwiedzających
94 x oceniona
Oceniona jako: dobra
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Szybka skrzynka  Można zabrać dzieci  Dostępna dla niepełnosprawnych  Przyczepiona magnesem 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Rzeczywistość niekiedy zaskakuje nas sytuacjami, których nie wymyślonoby w żadnej komedii czy kabarecie. Stało się już pewną tradycją, że praktycznie każdą nową inwestycję drogową w Polsce szczelnie obstawia się ekranami dźwiękoszczelnymi. Wzdłuż niedawno otwartej ulicy Nowolazurowej (później tę nieoficjalną nazwę zmieniono na aleję 4 czerwca 1989 r.) przekroczono już przy tym granice absurdu - w kilku jej miejscach ekrany chronią m. in. cmentarz, łąkę czy niezagospodarowane ‘wertepy’ pod wiaduktem kolejowym. Ale do największego absurdu doszło w rejonie przystanku kolejowego Ursus Północny - ekrany dźwiękoszczelne ustawiono tu równolegle do muru niedawno powstałego osiedla mieszkaniowego.

Pierwsze pytanie - skąd w ogóle osiedle schowane z murem ? Nie chodzi tu raczej o funkcje obronne, ale głównie o różnicę poziomów terenu - za murem mieszczą się parkingi, które na osiedlu stanowią poziom -1, bloki stoją nieco powyżej poziomu nowej ulicy.

A skąd w takim razie ekrany, skoro jest mur ? Wykonawcy ulicy tłumaczyli się, że projekt powstawał dobrych kilka lat temu, kiedy nie wydano jeszcze pozwolenia na budowę osiedla. Zapewne później, gdy osiedle już powstawało, też najwyraźniej nikt tego faktu nie zauważył:)W efekcie w niektórych miejscach powstał korytarz - po jednej stronie mur, po drugiej ekran, a środkiem chodnik. Albo w innej konfiguracji - mur, ekran, a pomiędzy nimi półmetrowa przerwa, której już na nic nie dało się wykorzystać. W najszerszym miejscu pomiędzy murem a ekranem zmieściły się zarówno chodnik, jak i ścieżka rowerowa (na dalszym odcinku biegnie ona już po drugiej stronie ekranu, od strony jezdni).

Warto zauważyć liczne zalety takiego rozwiązania:

- idąc owym ‘spacerniakiem’ możemy choć przez chwilę poczuć się jak więźniowie w zakładzie karnym, a przez to bardziej docenić wolność, jaką mamy na codzień (zwykle nie zdajemy sobie sprawy z takich ‘oczywistości’)

- jest to również doskonałe miejsce, jeśli chcemy zorganizować na kogoś zasadzkę;

- spacerniak - zgodnie z nazwą to również doskonałe miejsce na spacery z psami, można tu  bez obaw spuszczać je ze smyczy - na pewno nie wybiegną na ulicę;

- i wreszcie - tego typu miejsca doskonale się nadają do zakładania skrzynek, po pierwsze dlatego, że nie cieszą się zbytnią frekwencją, najprawdopodobniej więc nie będziecie musieli stosować żadnego kamuflażu, bo w pobliżu nikogo nie będzie; i oczywiście same ekrany osłaniają od reszty świata, ale bez obaw - nie będzie konieczne wchodzenie w najbardziej klaustrofobiczne miejsca, choć przynajmniej z kilku stron będziecie obstawieni przez ekrany.
Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.
Obrazki/zdjęcia
Spacerniak
Ogromny ruch uliczny uzasadnia konieczność budowy ekranów
Wpisy do logu: znaleziona 132x nieznaleziona 2x komentarz 0x Obrazki/zdjęcia 1x Wszystkie wpisy Galeria