Jest to willa, która powstała w 1896 roku i została zaprojektowana przez Władysława Marconiego. Z dawnych opowieści mieszkańców Pyr wynika, że stworzono ją dla Branickich, aby spędzali tu czas po polowaniach w Lesie Kabackim. Z innych źródeł wynika, że Marconi zaprojektował willę na zlecenie Jana Fruzińskiego, znanego wówczas cukiernika, zwanego królem warszawskiej czekolady. Budynek nie miał wtedy jeszcze baszty, została ona dobudowana dopiero po II wojnie światowej. Początkowo czasy PRL-u nie były dla obiektu pomyślne. Ówczesnym właścicielom – rodzinie Staniszewskich – ledwo udało się ocalić obiekt przed rozbiórką. W 1959 roku niszczejący budynek kupił Stefan Struziński i otworzył w nim restaurację „Baszta”, nazwaną tak na cześć pułku AK, walczącego nieopodal w trakcie Powstania Warszawskiego. W latach 1960-1980 „Baszta” przeżywała czasy świetności i była jedną z najlepszych restauracji na południu Warszawy. Gościła głowy państw, m.in. prezydentów USA, wielu artystów i obcokrajowców.
Opracowano na podstawie: J. Staniszewska, M. Łoziński, Restauracja, Fundacja Archeologia Fotografii, Warszawa 2011; Krawczyk J., Ursynów dawny i współczesny, Warszawa 2010.
Więcej informacji: http://miasteria.pl/miejsce/restauracja-baszta-warszawa.html
W środku oprócz logbooka i ołówka znajdziesz stare zdjęcie i wspomnienie dotyczące tego miejsca. Możesz też zostawić własne.