Leberka:
Wyraz „Leberka” na terenie Poznania oraz w Wielkopolsce (prócz wschodnich terenów) oznacza wątrobiankę i jest zapożyczeniem z języka niemieckiego. Słowo „die Leberwurst” oznacza kiszkę wątrobianą, pasztetówkę. Starsze pokolenie, zarówno w Poznaniu, jak i w różnych miejscach w Wielkopolsce, nadal używa określenia wątrobianki słowem „leberka” bądź „lebera”. We wspomnieniach poznaniaków bardzo często pojawia się zdrobniałe słowo leberka.
Sposób produkcji leberki nie uległ zmianie w Wielkopolsce od wielu lat, a indywidualne różnice w smakach, smarowności, barwie ostatecznego produktu wynikają z drobnych różnic zależnych od lokalnej tradycji w doborze proporcji surowców, przypraw, długości wędzenia i rodzaju użytego drewna. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
Skrytka:
Skrzynka to mały okrągły pojemnik (0,3 L) ukryty w kępie choinek na wysokości wyciągniętej ręki. W środku dziennik, ołówek, temperówka oraz kilka drobnych fantów na wymianę. Dla pierwszych dwunastu znalazców, czekają certyfikaty ukryte w ściółce pod skrzynką.
Powodzenia!