Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 600 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
freney 04 - ORAWA - Oscypkowa bacówka - OP40D9
prawie cała prawda o oscypkach
Właściciel: freney
Ta skrzynka należy do GeoŚcieżki!
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 717 m n.p.m.
 Województwo: Polska > małopolskie
Typ skrzynki: Tradycyjna
Wielkość: Mała
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 10-09-2011
Data utworzenia: 23-09-2011
Data opublikowania: 23-09-2011
Ostatnio zmodyfikowano: 08-12-2011
24x znaleziona
0x nieznaleziona
1 komentarze
watchers 0 obserwatorów
13 odwiedzających
23 x oceniona
Oceniona jako: znakomita
3 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: szym_asi, szym_asi vs outlander :), za+Ela+Lenka (drużyna MTB)
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Szybka skrzynka  Można zabrać dzieci  Umiejscowiona na łonie natury, lasy, góry itp  Dostępna rowerem 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

      Wiele razy zajadając się różnego rodzaju oscypkami, bundzami czy innymi owczymi serami słyszałem różne opowieści o tym jak to bacowie próbują uprościć sobie pracę wytwarzając np. oscypki i jednocześnie zaoszczędzić parę groszy (czytaj: naciąć turystów). A to, że zamiast wędzić to "farbują" w herbacie, a to, że zamiast owczego mleka dają tylko krowie -tylko sporo przyprawiają "do smaku" ...Turyści i tak się nie znają, wszystko kupią ino trza się odpowiednio ubrać do sprzedaży na straganie ;)

      Podczas zwiedzania Orawy miałem okazję porozmawiać z miejscowymi gazdami i uchylili mi nieco rąbka tajemnicy.

      Trafiłem w górach na taką właśnie oscypkową bacówkę. Za którymś tam razem gazdowie nabrali do mnie zaufania i trochę poopowiadali, do zdjęć chętnie pozowali, a ich oscypki trochę inaczej smakują. 

A oto prawie cała prawda o oscypkach:

      Oscypki czyli wędzone, lekko słone sery z mleka owczego produkowane są już od ponad 500 lat. Wytwarza się je tam gdzie są wypasane owce czyli na halach. W kwietniu juhasi i baca wychodzą z owcami w góry. Mieszkają w bacówkach, jedni zajmują się wypasaniem owiec, a inni wytwarzaniem serów.

      Oscypki nadal produkuje się w ten sam tradycyjny sposób co przed wiekami. Po wydojeniu owiec, do przecedzonego przez lniane płótno mleka dodaje się klag, czyli podpuszczkę. Mleko sie ścina i powstaje masa serowa oraz serwatka. Masę serową należy ręcznie odciskać, co jakiś czas maczając w wodzie. Następnie rozkłada się ją do foremek dzięki czemu powstają wrzecionowate oscypki z wytłoczonymi wzorami. Potem wystarczy tylko rozłożyć wysoko pod sufitem i uwędzić.

      Jesienią, w październiku przychodzi czas redyku czyli powrotu owiec z hal.

      "Ale teraz to już nie ma prawdziwego gazdowania, zaczął się żalić baca, młodzi nie garnią się do roboty, nikomu nie chce się mieszkać w górach pół roku, stąd te "podrabiane" oscypki. Kiedyś to wypasaliśmy owce w Bieszczadach, a w październiku przez 9 dni szliśmy z powrotem do domu przez góry 200-300 km, mając 1800 owiec pod opieką. Z samego owczego mleka to się oscypków nie wytwarza, za kruche, do prawdziwego oscypka do owczego mleka dodaje sie ok 30% mleka krowiego, a i tak trza uważać żeby nie było na odwrót;)"

      Jedna gospodyni, u której mieszkałem, powiedziała mi, że jej jako "miejscowej" to prawdziwe oscypki wytwarzane tylko z owczego sera sprzedają po 60-70 zł, a normalnie musiały by kosztować ze 100 zł., dalej już nie muszę dopowiadać ...

      W bacówce można na miejscu kupić oscypki, również bundze (ale nie późną jesienią). Koło połowy października wszyscy wracają do domu, chyba, ża jest ładna podoga ...,  na wiosnę z powrotem gdzieś w kwietniu, ale to zależy kiedy śniegi puszczą.

--- 

Skrzynka wchodzi w skład projektu ORAWA. 

Więcej informacji o projekcie znajdziesz przy opisie kesza - "ORAWA - Skrzynka finałowa".

Nie zapomnij spisać z logbooka literki potrzebnej do znalezienia finału.

 

W środku certyfikat FTF dla pierwszego znalazcy :)

Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.
Obrazki/zdjęcia
Jeszcze chwila
Została tylko serwatka
Namaczane oscypki