Lessy to rodzaj skał osadowych pochodzenia eolicznego (czyli powstałych w wyniku działalności wiatru). Są to bardzo drobnoziarniste osady, głównie pyłowe, o charakterystycznym żółtawym lub jasnożółtym zabarwieniu.
Główne cechy lessów:
Skład: Składają się głównie z drobnych cząstek kwarcu, a także węglanu wapnia, iłu oraz innych minerałów ilastych.
Struktura: Lessy mają strukturę porowatą, są lekkie i dobrze przepuszczają wodę, ale zatrzymują składniki odżywcze – dlatego są bardzo żyzne.
Pochodzenie: Powstawały w okresach lodowcowych, gdy silne wiatry przenosiły pyły z suchych, odkrytych powierzchni (np. przedpola lodowców) i osadzały je na dużych obszarach.
Rozmieszczenie: Występują na wielu kontynentach – m.in. w Europie, Azji, Ameryce Północnej. W Polsce największe pokłady lessów znajdują się na Wyżynie Lubelskiej i Sandomierskiej.
Znaczenie:
Rolnicze: Lessy tworzą bardzo żyzne gleby (tzw. czarnoziemy i gleby brunatne), idealne do uprawy zbóż, warzyw oraz innych roślin.
Geomorfologiczne: Tworzą charakterystyczne formy terenu – strome zbocza, wąwozy lessowe – ponieważ są podatne na erozję wodną.
Uwaga:Ze względu na dość strome zbocza proszę o zachowanie szczególnej ostrożności, zwłaszcza po opadach deszczu lub w okresie zimowym. Nie ponoszę odpowiedzialności za zdarzenia powstałe podczas podejmowania keszy. Jeżeli decydujesz się podjąć kesza, proszę o robienie tego z należytą rozwagą i ostrożnością.
Na koniec: proszę odłuż kesza w miejsce, z którego został zabrany. Brak wpisu w fizycznym logbooku może skutkować usunięciem wpisu cyfrowego.