Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
Surströmming - OPA23S
Właściciel: JAsiek.
Ta skrzynka należy do GeoŚcieżki!
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 138 m n.p.m.
 Województwo: Polska > łódzkie
Typ skrzynki: Nietypowa
Wielkość: Mikro
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 19-06-2025
Data utworzenia: 19-06-2025
Data opublikowania: 20-06-2025
Ostatnio zmodyfikowano: 20-06-2025
14x znaleziona
0x nieznaleziona
0 komentarze
watchers 0 obserwatorów
27 odwiedzających
11 x oceniona
Oceniona jako: znakomita
6 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: An Na, Andre0373, Ciachol, mangus i 27@, mateuszAZL, Victor+
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Skrzynka niebezpieczna  Szybka skrzynka  Weź coś do pisania 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

Surströmming to jeden z najbardziej kontrowersyjnych i zarazem fascynujących przysmaków kuchni szwedzkiej. Jeśli jesteś gotów na kulinarną przygodę z pogranicza odwagi i ciekawości, to ten fermentowany śledź bałtycki z pewnością Cię zaintryguje.

 

 

To kiszone śledzie, które poddaje się długotrwałej fermentacji. Tradycyjnie przygotowywane są z wiosennych połowów śledzia bałtyckiego, który po oczyszczeniu trafia do solanki, a następnie fermentuje przez kilka miesięcy – najpierw w beczkach, potem w puszkach. Co ciekawe, fermentacja trwa nadal nawet po zamknięciu w puszce, dlatego opakowania często są wypukłe od gazów.

Historia surströmming sięga XVI wieku, kiedy to sól była towarem luksusowym. Aby zakonserwować ryby przy jej minimalnym użyciu, Szwedzi zaczęli je fermentować. Według jednej z legend, śledzie przypadkowo sfermentowały podczas transportu i – ku zaskoczeniu – zyskały uznanie wśród fińskich kupców. Od tego czasu potrawa stała się częścią szwedzkiej tradycji, szczególnie w regionie Höga Kusten nad Zatoką Botnicką.

Tu zaczyna się prawdziwa przygoda. Surströmming słynie z intensywnego, wręcz odpychającego zapachu, porównywanego do zgniłej ryby z nutą amoniaku i siarki. Dla wielu to kulinarny horror, dla innych – delikates. W smaku łączy kwaśność, słoność i umami, a jego konsystencja jest miękka i delikatna.

W Szwecji sezon na surströmming zaczyna się w trzeci czwartek sierpnia, co jest niemal świętem narodowym. Mimo kontrowersji, potrawa ta pozostaje symbolem szwedzkiej tożsamości kulinarnej.

 

Średnia wartość odżywcza na 100 g: wartość energetyczna 389 kJ/93 kcal; tłuszcze nasycone 1,1 g; węglowodany 0,73 g, w tym cukry 0,73 g; białko 12,6 g; sól 7,0 g.

Zasady reaktywacji Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Przeczytaj więcej o reaktywacji skrzynek TUTAJ
Wpisy do logu: znaleziona 14x nieznaleziona 0x komentarz 0x Wszystkie wpisy