Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Stuletnie jajo - OPA23R
Eigenaar: JAsiek.
Deze cache maakt deel uit van GeoPath!
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 138 meter NAP
 Provincie: Polen > łódzkie
Cache soort: Onbekende Cache
Grootte: Micro
Status: Gearchiveerd
Geplaatst op: 19-06-2025
Gemaakt op: 19-06-2025
Gepubliceerd op: 20-06-2025
Laatste verandering: 09-07-2025
15x Gevonden
0x Niet gevonden
2 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
29 x Bekeken
12 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
4 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: HailstormB1, mangus i 27@, rubin, Victor+
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Dangerous Cache  One-minute cache  Take something to write 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Pidan, w Europie znane lepiej pod nazwą stuletnie jaja, to azjatycki przysmak o wielowiekowej tradycji, którego korzenie sięgają Chin pod panowaniem dynastii Ming. Wbrew nazwie, ich przygotowanie nie trwa kilkudziesięciu, czy choćby nawet kilku lat, a raczej parę tygodni lub miesięcy. Przez ten czas jajka - zazwyczaj kacze, ale czasem też kurze lub przepiórcze - poddawane są powolnemu procesowi marynowania w specjalnej miksturze z gliny, soli, popiołu, herbaty oraz wapna niegaszonego. Ta tajemnicza mieszanka tworzy pastę, w której jajka obtaczane są przed odstawieniem na długie dojrzewanie. Niezwykłą konsystencję, barwę oraz smak pidan zawdzięczamy fermentacji alkalicznej, podczas której białka jaja ścinają się, dając złudzenie, że jajko zostało ugotowane.

 

Stuletnie jajka odznaczają się wyjątkowo ciekawym wyglądem oraz charakterystycznym smakiem, trudnym do porównania z powszechnie znanymi nam produktami. Jego białko osiąga od bursztynowej do niemal czarnej barwy i ma delikatną, czasem nieco galaretkową konsystencję, natomiast żółtko może być żółte, szare lub zielonkawe i podobnie jak w przypadku gotowanych jajek, zazwyczaj ma fakturę kremowej pasty. Niektórzy opisują smak pidan jako połączenie wytrawności i łagodnej słodyczy, z posmakiem sera pleśniowego i nutą siarki oraz żelaza. Co ciekawe, są one właśnie doskonałym jego źródłem, a dodatkowo dostarczają też dużą dawkę białka, witamin E i D oraz sporo selenu i fosforu, dzięki czemu stanowią wartościowy dodatek do diety.

Pidan to prawdziwe, kulinarne doświadczenie, które nie powinno ominąć żadnego pasjonata kuchni orientalnej. 

 

Średnia wartość odżywcza na 100 g: wartość energetyczna 6896 kJ/166 kcal; tłuszcze 11,5 g; węglowodany 2 g, w tym cukry 0 g; białko 13,5 g; sól 1,63 g.

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here
Logs: Gevonden 15x Niet gevonden 0x Opmerking 2x Alle logs