Skrzynka jest częścią GeoŚcieżki
[ROW] Rowerowa Obwodnica Wrocławia
Serdecznie zapraszamy na wyjątkową wrocławską rundkę keszową!
Przytulia czepna (Galium aparine), która bywa też nazywana czepkiem, lepczycą, zaczepką lub przytulą czepną:
Opis i właściwości
Przytulia czepna to roślina jednoroczna, która rośnie dziko niemal wszędzie – na polach, przy płotach, drogach, w zaroślach.
Ma cienkie, czepne łodygi z drobnymi haczykowatymi włoskami, które „przyczepiają się” do ubrań i sierści zwierząt (stąd nazwa).
Liście są drobne, lancetowate, zebrane w okółki.
Kwitnie od maja do września drobnymi, białawymi kwiatkami.
Właściwości lecznicze
Przytulia czepna znana jest w zielarstwie ludowym od wieków – stosowana była jako:
- środek oczyszczający limfę i krew,
- łagodny diuretyk (moczopędny),
- środek wspomagający w chorobach skóry (egzema, trądzik),
- łagodzący powiększenie węzłów chłonnych, obrzęki i stany zapalne.
Jak zbierać i suszyć
Zbiera się całą nadziemną część rośliny przed lub w trakcie kwitnienia.
Suszyć najlepiej w cieniu, w przewiewnym miejscu, w temperaturze do 35°C.
Po wysuszeniu traci trochę lepkie właściwości, ale zachowuje składniki czynne.
Zastosowanie i przepisy
1. Napar oczyszczający organizm
1 łyżka suszonego ziela przytulii
1 szklanka wrzątku
Zaparzać pod przykryciem 15–20 minut, pić 2 razy dziennie
Pomaga oczyścić układ limfatyczny, działa delikatnie moczopędnie i przeciwzapalnie.
2. Okład na skórę (przy trądziku, wypryskach, opuchliźnie)
Napar z przytulii ostudzić i nasączyć gazę
Przykładać na zmienione miejsca na 10–15 minut kilka razy dziennie.
3. Sok z przytulii (świeży)
Zebrać świeżą roślinę, umyć, zmiksować i odcisnąć sok przez gazę.
Pić po 1 łyżce soku 2–3 razy dziennie (najlepiej świeży – do 1 dnia).
Sok zawiera więcej aktywnych enzymów i ma silniejsze działanie niż napar. Uwaga: stosuj przez max. 7–10 dni.
4. Kąpiel z przytulią
Garść suszonego ziela zalać 2 litrami wody, zagotować, odstawić na 20 minut, przecedzić i wlać do kąpieli.
Działa relaksująco, łagodzi napięcia skórne i zmęczenie.
Ciekawostki
Roślina należy do tej samej rodziny co marzanka wonna i ziarnopłon – rodziny marzanowatych.
Dawniej była wykorzystywana jako naturalny filtr do mleka – dzięki włoskowatym łodygom „wyłapywała” zanieczyszczenia.
Można z niej robić naturalny barwnik na czerwono (z korzenia – podobnie jak z marzanny barwierskiej).
Młode pędy są jadalne – można dodać je do zup lub sałatek jako „dziką zieleninę”.
O keszu:
Kesz to małe mikro, schowane na kordach ok.1m 30 cm