Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
Chleb keszerski - OP7CE2
Szerzmy w smaczny sposób keszowanie :)
Właściciel: Grazka
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 125 m n.p.m.
 Województwo: Polska > pomorskie
Typ skrzynki: Mobilna
Wielkość: Mała
Status: Zarchiwizowana
Data ukrycia: 21-02-2014
Data utworzenia: 21-02-2014
Data opublikowania: 21-02-2014
Ostatnio zmodyfikowano: 19-11-2016
29x znaleziona
18x przeniesiona   1149.45 km
0x nieznaleziona
14 komentarze
watchers 9 obserwatorów
9 odwiedzających
28 x oceniona
Oceniona jako: znakomita
11 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: Agatha, atena.pl, cyniminis, harpus, Hellena, Hera, karwdo, Koza, LadyMoon, Qbacki, TSW
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Dostępna dla niepełnosprawnych  Wymagany dodatkowy sprzęt 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL
Kiedyś, w czasach, kiedy nie było piekarni, a chleb piekło się w domu, zakwas był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Matka w posagu dawała córce zakwas. To piękny zwyczaj, który z wiadomych przyczyn zanikł. Tym keszem chcę pokazać i udowodnić, że tradycję można wskrzesić w nowoczesny sposób. Zakwas przyjechał do mnie aż Warszawy z rąk mojej koleżanki Ani. Zdążyłam go już przekazać swoim bliskim, a w najbliższy weekend przekażę go dalej.
 
Chlebek keszerski
 
Idea jest taka, żeby szerzyć tym chlebem keszing nie tylko wśród nas, keszerów, ale przekazywać wraz z zaczynem (inaczej zakwasem) informacje o naszej zabawie w ten właśnie niezwykły sposób. Kolejnego keszera wybiera poprzednik po uzgodnieniu, czy następca będzie mógł się zająć zrobieniem chleba przez pełny kolejny tydzień.* Akcję chleb zaczyna się ZAWSZE w poniedziałek. Szczegóły w przepisie.
 
Z uwagi, że jest to skrzynka mobilna, należy przy każdym przekazaniu rejestrować przeniesienie, zgodnie ze wskazaniem aktualnego przebywania zakwasu kolejnego keszera. Skrzynka staruje u mnie w Redzie. Dodatkowym warunkiem zaliczenia kesza jest zamieszczenie przy zalogowaniu znalezienia zdjęcia upieczonego chleba. Mile widziane we wpisie internetowym podzielenie się wrażeniami z pichcenia 
 
UWAGA! Opakowanie do kesza może być użyte TYLKO w ostateczności - pamiętajcie wówczas, żeby kolejnemu keszerowi oddać komplet w czystości ... 
 
Nie szukaj tej skrzynki. Znajdzie Cię sama!
 
Ważne:
 
Wpisów, które będą od tej chwili robione można dokonywać WYŁĄCZNIE w przypadku, jeśli keszer zrobi sam chleb z otrzymanego od poprzednika zakwasu. Kolejnych przekazywaczy proszę o przekazywanie skrzynki WRAZ Z ZAKWASEM.
 
 
PRZEPIS:
 
Aby chleb keszerski się udał, należy przestrzegać zasad. Nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Pojemnik przykryć lnianą ściereczką.

Poniedziałek: zaczyn wlać do miski, dodać 250 g cukru i przykryć ściereczką. Nie mieszać.

Wtorek: wlać 250 ml mleka - nie mieszać /letnie/.

Środa: dodać 250 g mąki - nie mieszać.

Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór.

Piątek: dodać 250 g cukru - nie mieszać.

Sobota: zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 1 część przekazać wraz ze skrzynką i logbookiem wybranemu przez siebie keszerowi (z zastrzeżeniem *), a 2 pozostałe rozdać ludziom spoza branży keszerskiej wraz z przedstawieniem naszego keszowego zajęcia - najpóźniej w poniedziałek.

Niedziela:
 do czwartej części dodać 0,5 szklanki oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, cukier waniliowy, trochę cynamonu (osobiście nie dodałam) i potartą czekoladę /0,5 tabliczki/. Można też dodać potarte bakalie. Piec w temp. 180°C przez 45 minut.

Oddając pozostałe części podaje się przepis.
 
BON APETIT!!!

 ps dziękuję za inspirację koleżance Atenie 

Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.