Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Chleb keszerski - OP7CE2
Szerzmy w smaczny sposób keszowanie :)
Eigenaar: Grazka
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 125 meter NAP
 Provincie: Polen > pomorskie
Cache soort: Reizend
Grootte: Klein
Status: Gearchiveerd
Geplaatst op: 21-02-2014
Gemaakt op: 21-02-2014
Gepubliceerd op: 21-02-2014
Laatste verandering: 19-11-2016
29x Gevonden
18x Verplaatst   1149.45 km
0x Niet gevonden
14 Opmerkingen
watchers 9 Volgers
9 x Bekeken
28 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
11 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: Agatha, atena.pl, cyniminis, harpus, Hellena, Hera, karwdo, Koza, LadyMoon, Qbacki, TSW
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Accessible for disabled  Take special equipment 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL
Kiedyś, w czasach, kiedy nie było piekarni, a chleb piekło się w domu, zakwas był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Matka w posagu dawała córce zakwas. To piękny zwyczaj, który z wiadomych przyczyn zanikł. Tym keszem chcę pokazać i udowodnić, że tradycję można wskrzesić w nowoczesny sposób. Zakwas przyjechał do mnie aż Warszawy z rąk mojej koleżanki Ani. Zdążyłam go już przekazać swoim bliskim, a w najbliższy weekend przekażę go dalej.
 
Chlebek keszerski
 
Idea jest taka, żeby szerzyć tym chlebem keszing nie tylko wśród nas, keszerów, ale przekazywać wraz z zaczynem (inaczej zakwasem) informacje o naszej zabawie w ten właśnie niezwykły sposób. Kolejnego keszera wybiera poprzednik po uzgodnieniu, czy następca będzie mógł się zająć zrobieniem chleba przez pełny kolejny tydzień.* Akcję chleb zaczyna się ZAWSZE w poniedziałek. Szczegóły w przepisie.
 
Z uwagi, że jest to skrzynka mobilna, należy przy każdym przekazaniu rejestrować przeniesienie, zgodnie ze wskazaniem aktualnego przebywania zakwasu kolejnego keszera. Skrzynka staruje u mnie w Redzie. Dodatkowym warunkiem zaliczenia kesza jest zamieszczenie przy zalogowaniu znalezienia zdjęcia upieczonego chleba. Mile widziane we wpisie internetowym podzielenie się wrażeniami z pichcenia 
 
UWAGA! Opakowanie do kesza może być użyte TYLKO w ostateczności - pamiętajcie wówczas, żeby kolejnemu keszerowi oddać komplet w czystości ... 
 
Nie szukaj tej skrzynki. Znajdzie Cię sama!
 
Ważne:
 
Wpisów, które będą od tej chwili robione można dokonywać WYŁĄCZNIE w przypadku, jeśli keszer zrobi sam chleb z otrzymanego od poprzednika zakwasu. Kolejnych przekazywaczy proszę o przekazywanie skrzynki WRAZ Z ZAKWASEM.
 
 
PRZEPIS:
 
Aby chleb keszerski się udał, należy przestrzegać zasad. Nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Pojemnik przykryć lnianą ściereczką.

Poniedziałek: zaczyn wlać do miski, dodać 250 g cukru i przykryć ściereczką. Nie mieszać.

Wtorek: wlać 250 ml mleka - nie mieszać /letnie/.

Środa: dodać 250 g mąki - nie mieszać.

Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór.

Piątek: dodać 250 g cukru - nie mieszać.

Sobota: zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 1 część przekazać wraz ze skrzynką i logbookiem wybranemu przez siebie keszerowi (z zastrzeżeniem *), a 2 pozostałe rozdać ludziom spoza branży keszerskiej wraz z przedstawieniem naszego keszowego zajęcia - najpóźniej w poniedziałek.

Niedziela:
 do czwartej części dodać 0,5 szklanki oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, cukier waniliowy, trochę cynamonu (osobiście nie dodałam) i potartą czekoladę /0,5 tabliczki/. Można też dodać potarte bakalie. Piec w temp. 180°C przez 45 minut.

Oddając pozostałe części podaje się przepis.
 
BON APETIT!!!

 ps dziękuję za inspirację koleżance Atenie 

Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien