Inne nazwy siedzunia sosnowego, takie jak "kozia broda" czy "szmaciak" być może nie zachęcają do spróbowania tego gatunku. Jednak warto się przełamać i dać mu szansę! Jest to bowiem jeden z najsmaczniejszych grzybów, które spotyka się w polskich lasach. Do 2014 roku był pod ścisłą ochroną - obecnie można go jednak zbierać całkowicie legalnie. Siedzuń sosnowy przypomina z wyglądu gąbkę, mózg albo koralowca - jest postrzępiony i rośnie na pniach spróchniałych sosen lub świerków. W smaku jest lekko orzechowy i delikatnie pikantny, ma również bardzo przyjemny, korzenny zapach. Siedzunia można smażyć, dusić, marynować i suszyć. Doskonale smakuje w najprostszej formie, czyli podsmażony na maśle. Warto zwrócić uwagę na tego grzyba również ze względu na jego właściwości zdrowotne:
pomaga zapobiegać rozwojowi cukrzycy, a także wspiera jej leczenie poprzez regulację poziomu cukru i insuliny we krwi,
wspomaga układ odpornościowy,
wspiera produkcję kolagenu,
przyspiesza gojenie ran.
Siedzuń zawiera beta-glukan, związki fenolowe i antybiotykowe, dzięki czemu uznawany jest za grzyba o właściwościach leczniczych!