Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
This cache does not have any statistics yet
Stuletnie jajo - OPA23R
Owner: JAsiek.
This cache belongs to GeoPath!
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 138 m. ASL.
 Region: Poland > łódzkie
Cache type: Other type
Size: Micro
Status: Ready for Search
Date hidden: 19-06-2025
Date created: 19-06-2025
Date published: 20-06-2025
Last modification: 20-06-2025
0x Found
0x Not found
0 notes
watchers 0 watchers
5 visitors
0 x rated
Rated as: n/a
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Dangerous Cache  One-minute cache  Take something to write 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

Pidan, w Europie znane lepiej pod nazwą stuletnie jaja, to azjatycki przysmak o wielowiekowej tradycji, którego korzenie sięgają Chin pod panowaniem dynastii Ming. Wbrew nazwie, ich przygotowanie nie trwa kilkudziesięciu, czy choćby nawet kilku lat, a raczej parę tygodni lub miesięcy. Przez ten czas jajka - zazwyczaj kacze, ale czasem też kurze lub przepiórcze - poddawane są powolnemu procesowi marynowania w specjalnej miksturze z gliny, soli, popiołu, herbaty oraz wapna niegaszonego. Ta tajemnicza mieszanka tworzy pastę, w której jajka obtaczane są przed odstawieniem na długie dojrzewanie. Niezwykłą konsystencję, barwę oraz smak pidan zawdzięczamy fermentacji alkalicznej, podczas której białka jaja ścinają się, dając złudzenie, że jajko zostało ugotowane.

 

Stuletnie jajka odznaczają się wyjątkowo ciekawym wyglądem oraz charakterystycznym smakiem, trudnym do porównania z powszechnie znanymi nam produktami. Jego białko osiąga od bursztynowej do niemal czarnej barwy i ma delikatną, czasem nieco galaretkową konsystencję, natomiast żółtko może być żółte, szare lub zielonkawe i podobnie jak w przypadku gotowanych jajek, zazwyczaj ma fakturę kremowej pasty. Niektórzy opisują smak pidan jako połączenie wytrawności i łagodnej słodyczy, z posmakiem sera pleśniowego i nutą siarki oraz żelaza. Co ciekawe, są one właśnie doskonałym jego źródłem, a dodatkowo dostarczają też dużą dawkę białka, witamin E i D oraz sporo selenu i fosforu, dzięki czemu stanowią wartościowy dodatek do diety.

Pidan to prawdziwe, kulinarne doświadczenie, które nie powinno ominąć żadnego pasjonata kuchni orientalnej. 

 

Średnia wartość odżywcza na 100 g: wartość energetyczna 6896 kJ/166 kcal; tłuszcze 11,5 g; węglowodany 2 g, w tym cukry 0 g; białko 13,5 g; sól 1,63 g.

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here
Log entries: Found 0x Not found 0x Note 0x