Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
This cache does not have any statistics yet
Morbier AOP - OPA23Q
Owner: JAsiek.
This cache belongs to GeoPath!
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 138 m. ASL.
 Region: Poland > łódzkie
Cache type: Other type
Size: Micro
Status: Ready for Search
Date hidden: 19-06-2025
Date created: 19-06-2025
Date published: 20-06-2025
Last modification: 20-06-2025
0x Found
0x Not found
0 notes
watchers 0 watchers
3 visitors
0 x rated
Rated as: n/a
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Dangerous Cache  One-minute cache  Take something to write 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

Morbier to dojrzewający ser półtwardy z mleka krowiego, o miąższu w kolorze kości słoniowej lub jasnożółtym. W smaku jest łagodny, mleczny, z nutami wanilii, karmelu i owoców, a w bardziej dojrzałej wersji – pikantny, z nutami palonymi i roślinnymi. Prezentuję Wam wersję przygotowaną z mleka niepasteryzowanego*, co nadaje serowi charakterystycznego aromatu, o którym można mówić jeśli tylko wcześniej się go próbowało.

 

Morbier pochodzi z regionu Franche-Comté we Francji, a jego nazwa wywodzi się od miejscowości Morbier. Pierwsze wzmianki o tym serze pochodzą z końca XVIII wieku. Tradycyjnie był wytwarzany przez rolników, którzy rano i wieczorem doili krowy – skrzep z wieczornego udoju posypywano popiołem, by zabezpieczyć go przed owadami, a rano dodawano kolejną warstwę mleka. Tak powstała charakterystyczna czarna linia przecinająca ser w poziomie – dziś wykonywana z węgla drzewnego, pełni już tylko funkcję dekoracyjną. Wytwarzany jest wyłącznie z mleka krów rasy montbéliarde i simmental française, karmionych świeżymi roślinami lub sianem – kiszonki są zabronione.

 

Morbier posiada oznaczenie AOP (Appellation d’Origine Protégée), co gwarantuje jego autentyczność i jakość.

 

Skład: Niepasteryzowane krowie mleko, sól, podpuszczka cielęca, naturalny popiół roślinny. Zawiera proteinę mleczną, laktozę.

Średnia wartość odżywcza na 100 g: wartość energetyczna 1506 kJ/363 kcal; tłuszcze 30 g, w tym tłuszcze nasycone 21 g; węglowodany 1,3 g, w tym cukry <0,5 g; białko 22 g; sól 1,58 g.

 


 

* Spożywanie produktów z niepasteryzowanego mleka obarczone jest ryzykiem zakażenia bakteriami Listeria monocytogenes, Salmonelli, E. coli czy Brucelli. Nie próbuj tego sera jeśli:

- masz obniżoną odporność;

- wrzody żołądka, jelita, lub ogólnie wrażliwy  przewód pokarmowy;

- jesteś w ciąży;

- masz mniej niż 16 lub więcej niż 60 lat.

Jeżeli po spożyciu tego sera pojawią się u ciebie nudności, bule brzucha, wymioty, biegunka, a w szczególności gorączka - udaj się niezwłocznie do lekarza i powiedz o spożyciu sera z mleka niepasteryzowanego.

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here
Log entries: Found 0x Not found 0x Note 0x