Kapusta z grochem – tradycyjna polska potrawa podawana często podczas wieczerzy wigilijnej. Podstawowymi składnikami dania są: łuskany groch, kiszona kapusta i przyprawy. W Wielkopolsce nazywana ciupką z grochem.
Kapusta z grochem na wigilię - jak zrobić? Sposób przygotowania:
1. Groch moczymy przez noc.
Następnie namoczony z całą wodą przelewamy do garnka i dolewamy wody, tak żeby nam zakryła groch. Gotujemy na średnim ogniu przez 45 minut.
Wypłukaną i odsączoną kapustę kroimy na drobniejsze kawałki przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy przez 45 minut z dodatkiem ziela,pieprzu,kminku oraz liści laurowych.
2. W między czasie kroimy sobie cebulę w piórka ale jeszcze nie smażymy.
3. Po 45 minutach przelewamy cały groch do kapusty i odstawiamy garnek na bok.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy cebulę na złocisty kolor . Dodajemy kolejną łyżkę oleju i wsypujemy 3 łyżki mąki mieszając.
4. Zasmażka gotowa .Możemy ją przełożyć do naszej kapusty z grochem. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
Prosta tradycyjna potrawa jest już gotowa;)
Smacznego!!!
Kesz na starcie zawiera logbook i certyfikaty.
Kordy wskazują kapliczkę trochę latały w tym lesie więc mogą być nie dokładne.