Marzanna – tradycja
Jedną z tradycji jest topienie marzanny.
Ten pogański zwyczaj miał zapewnić urodzaj w nadchodzącym roku. Wyrażał radość z przyjścia wiosny i pożegnaniem zimy. Marzanna to symbol zimy- słomiana kukła, którą owijano białym płótnem, zdobiono wstążkami i koralami.
Według tradycji dziecięcy orszak z marzanną i zielonymi gałązkami jałowca w dłoniach obchodził okoliczne wioski. Następnie słomianą kukłę puszczano do rzeki, lub jeziora. Niekiedy marzannę podpalano i płonącą wrzucano do wody.
Dziś topienie marzanny jest głównie zabawą dzieci i młodzieży odbywającą się 21 marca, w kalendarzowy pierwszy dzień wiosny.
Jak zrobić EKO Marzannę?
Poszukajmy niezbędnych materiałów, które będą potrzebne do wykonana kukły.
Chcąc stworzyć kukłę, wystarczy, że posiadamy:
- stare gazety,
- sznurki,
- bibułę,
- koraliki,
- słomę.
Jeśli chodzi o ubranie marzanny, doskonale posłuży za nie kolorowa bibuła bądź gazety. Niezbędne będą również 2. kije (długość zależna od wielkości marzanny), które będą stelażem.
Marzanna – wykonanie krok po kroku
Przygotujcie wszystkie materiały, tak żeby to, co potrzebne było w pobliżu.
Zacznijcie od połączenia ze sobą dwóch patyków- dłuższy ciało, krótszy ręce. Następnie słomę, siano, lub gazety owijamy naokoło rąk marzanny, mocujemy je za pomocą sznurka. Żeby marzanna przypominała kukiełkę musimy zrobić jej głowę – tą można wykonać z gazety- zgniatamy kilka mniejszych kulek i wciskamy je w jednż większą- formujemy na kształt kuli i przytwierdzamy do kija sznurkiem. Jeśli chcemy, żeby nasza marzanna była piękna i kolorowa ubieramy ją w sukienkę z bibuły.
Teraz czas na twarz i włosy, tu również pomocna będzie krepa, którą tniemy na paski i doczepiamy do głowy, oczy możemy wyciąć z białego papieru, a usta z czerwonego. Ozdobiona koralami z makaronu nawleczonego na sznurek, będzie pięknie się prezentować.