Ketchup - jest to sos pomidorowy podawany na zimno, o gamie smaków od łagodnego do ostrego, barwy zwykle ciemnoczerwonej, czerwonobrązowej, rzadziej zielonej, stosowany do potraw mięsnych, kanapek, pizzy, frytek itp. Na ogół kupowany jako produkt gotowy, choć jest także sporządzany w warunkach domowych.
Keczup jako pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Pierwowzorem keczupu była zupa polinezyjska, w skład której wchodziły m.in. cebula, fasola, zioła i sardynki
Nazwa sosu i jego receptura dotarły do Europy pod koniec XVII w. przez Anglię.
Nie mogłem się powstrzymać od założenia tej skrzynki, jako że mój Dziadek dorabiał pracując w fabryce Kotlin, Ojciec także tutaj pracował, a i ja sam zaliczyłem tam krótki epizod. Ketchup wytwarzany jest tutaj dopiero od czasów powojennych do dnia dzisiejszego. Myślę, że nadal jest dobrej jakości.
Na znalazców czekają certy.