Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 600 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
Izba Celna - OP9ARZ
Właściciel: czeon
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: m n.p.m.
 Województwo: Polska > zachodniopomorskie
Typ skrzynki: Tradycyjna
Wielkość: Mała
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 22-06-2015
Data utworzenia: 02-01-2021
Data opublikowania: 02-01-2021
Ostatnio zmodyfikowano: 05-01-2021
25x znaleziona
0x nieznaleziona
0 komentarze
watchers 2 obserwatorów
27 odwiedzających
15 x oceniona
Oceniona jako: znakomita
1 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: jacek0707
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Można zabrać dzieci  Dostępna rowerem  Szybka skrzynka  Weź coś do pisania 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

Kesz należał do Norbert&Asia (GC) i został przejęty w maju 2020 roku.

Siedziba obecnej Izby Celnej znajduje się w miejscu, gdzie opłaty celne pobierano już od około 1500 roku, od statków przepływających pod ówczesnym Mostem Kłodnym (dziś niestety nieistniejącym). Po włączeniu Szczecina do Prus (na pocz. XVIII w.) podjęto decyzję o budowie gmachu, w którym miały być uiszczane wszelkie opłaty celno-podatkowe.

W związku z tym w latach 1723-1726 wybudowany został tzw. Packhof (Pakownia). Składał się on z kas i magazynów.

Rozwijający się intensywnie handel niejako wymusił rozbudowę ówczesnego budynku. W związku z tym w roku 1900 powstał projekt nowej siedziby Urzędu Celnego, budynek Pakowni wyburzono, a jego miejsce zajął niezwykle okazały gmach.

Nowa budowla została zaprojektowana na planie litery "L" w stylu północnoniemieckiego renesansu, a realizacja projektu trwała od 1904 do 1908 roku. Po II wojnie światowej budynek, jako jeden z najmniej zniszczonych obiektów użyteczności publicznej, został najszybciej wyremontowany i oddany do użytku zgodnie ze swoim pierwotnym przeznaczeniem.

Źródło: Polska niezwykła.pl

Skrzynka ukryta poza budynkiem pod podanymi współrzędnymi.

 

Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.
Wpisy do logu: znaleziona 25x nieznaleziona 0x komentarz 0x Wszystkie wpisy