Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 600 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
BŁOTNIAK STAWOWY RS Scieżka ornitologiczna - OP84M9
Właściciel: rysieks
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 285 m n.p.m.
 Województwo: Polska > śląskie
Typ skrzynki: Nietypowa
Wielkość: Mała
Status: Tymczasowo niedostępna
Data ukrycia: 08-09-2014
Data utworzenia: 08-09-2014
Data opublikowania: 08-09-2014
Ostatnio zmodyfikowano: 23-05-2020
38x znaleziona
0x nieznaleziona
4 komentarze
watchers 0 obserwatorów
40 odwiedzających
37 x oceniona
Oceniona jako: dobra
3 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: ajka, Mario&Monia, unkas
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Skrzynka niebezpieczna  Umiejscowiona na łonie natury, lasy, góry itp  Dostępna tylko pieszo 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

Koordynaty nie wkazuja miejsca ukrycia skrzynki jest to skrzynka bonusowa aby ja zaliczyc trzeba zaliczyc również scieżke ornitologiczną , w skrzynce finałowej znajduja sie kordy ich dokładnosc to celowo około 30metrów aby nie było zbyt łatwo, teren bardzo trudny zagajniki akacjowe uwaga na kolce, niezrewitalizowane tereny wiec mozliwe skarpy , dziurska kamole hasie szkło i bele co... Podejmujesz na własne ryzyko. Twoim zadaniem jest zlokalizowanie ocalałego elementu z cegły jest to budowla w kształcie szescianu pi razy drzwi oczywiscie.... jak podejdziesz nie ma opcji cobys nie znalazł. Nie włazimy do srodka !!!!, do podjęcia z poziomu ziemi.

 

 

Zamieszkuje strefę umiarkowaną i subtropikalną - Europę  oraz środkową Azję. Najbardziej wysunięte lęgowiska znajdują się w północnej Afryce i na środkowym Wschodzie. Ptak wędrowny, północne populacje pokonują 5000 km. Przyloty od połowy marca i w kwietniu, a odloty od lipca do połowy października. Migracja nie charakteryzuje się wyraźną kulminacją. Populacja europejska zimuje w Afryce, a częściowo również na europejskich wybrzeżach .

 
Samica błotniaka stawowego
W Polsce nieliczny ptak lęgowy niżu, lokalnie średnio liczny występujący tu od marca do października. Wyraźnie liczniejszy jest na zachodzie i północnym wschodzie kraju. Najbogatsze lęgowiska stwierdzono w Wielkopolsce, na Podlasiu, w okolicach Zalewu Szczecińskiego, na ziemi lubuskiej i na stawach w Dolinie Baryczy. To jeden z najczęściej spotykanych ptaków szponiastych w kraju. Wyjątkowo spotyka się go również zimą. Najczęściej widuje się go nad trzcinowiskami, jak co pewien czas zapada w gąszcz roślinności. Krajowa populacja błotniaka stawowego rośnie, choć zanika on na obszarach, gdzie niszczone są jego siedliska wykorzystywane na lęgowiska.

 

Cechy gatunku

Największy i najcięższy błotniak. Długie skrzydła i ogon. Ten drugi jest wąski i lekko zaokrąglowy. Samica nieco większa od samca , ciemnobrązowa o kremowożółtej wierzchu głowy (przypomina hełm), gardle i przednimi brzegami skrzydeł. Ma częściowo jasne nadgarstki i plamę na piersi. Samiec ma brązowy grzbiet, trójbarwny wierzch skrzydeł - są popielatoszare z czarnymi ostro odgraniczającymi się końcami oraz jasną częścią środkową (patrząc od góry wygląda jak jasna smuga) i niebieskawopopielaty ogon, żółtobiałą głowę i pierś. Spód jest rdzawobrązowy. Nogi żółte, wokół oczu wyraźna szlara  Młode przypominają ciemnobrązową samicę, jednak ich głowa jest ciemna, jedynie z małą żółtą plamką na potylicy.
Wielkością dorównuje myszołowowi, choć ma smuklejsze ciało, węższe skrzydła i dłuższy ogon.

Wymiary średnie

długość ciała z dziobem i ogonem 
ok. 48–56 cm
rozpiętość skrzydeł 
100 - 130 cm
długość ogona 
samce 21 - 23,5 cm
samice 22,5 - 25 cm

Masa ciała

samce 0,3 - 0,6 kg
samice 0,5 - 0,7 kg

Zachowanie

Poza okresem lęgowym błotniak prowadzi samotniczy tryb życia, choć jego noclegowiska mogą mieć charakter zbiorowy. W swobodnym, niskim i powolnym locie skrzydła ma uniesione do góry na kształt płytkiego V. Zwykle przelatuje do kilku metrów wysokości nad obszarami o niskiej roślinności - łąkami, pastwiskami i polami.

Biotyp

Wszystkie błotniakami są ptakami terenów otwartych. Zasiedla trzcinowiska wokół jezior i stawów rybnych,torfowiska z zaroślami , oczka wodne wśród pól uprawnych, gęsto obrośnięte szuwarami tereny podmokłe, zbiorniki zaporowe, starorzecza, wiklinowe zarośla. Także glinianki  na otwartych przestrzeniach. Unika lasów. Ze względu na wzrost populacji zasiedla coraz mniej typowe siedliska, w tym mniej korzystne dla niego tereny rolnicze. Po okresie lęgowym żeruje nad ścierniskami i polami uprawnymi.

Okres lęgowy

 
Samica wzbijająca się do lotu

 

Gniazdo

W gęstych trzcinach ponad lustrem wody, ale też w turzycowiskach czy na ziemi twory płytką platformę z patyków, skrzypu i łodyg roślin wodnych, głównie z trzcin i tataraku. Od kilku dziesięcioleci coraz częściej lęgnie się na polach zbóż, rzepaku i na łąkach. Konstrukcja ma metr średnicy i 50 cm wysokości. Czasem unosi się na pływającej roślinności.

Błotniak jest jedynym ptakiem drapieżnym zakładającym gniazda w trzcinach.

 

Pożywienie

 
Samica błotniaka stawowego w locie

Drobne ssaki, głównie gryzonie jak piżmaki, ptaki (młode i dorosłe), płazy, w tym żaby, ryby i owady a także jaja i pisklęta innych ptaków. Poluje nad polami, wydmami i łąkami, posługując się słuchem, podobnie jak sowy . Zdarza mu się też karmić padliną, np. martwymi wężami i ptakami. Ze względu na zbyt dużą powolność i lekkość nie łapie ptactwa domowego.

Poluje wypatrując ofiary w locie patrolowym szybując i krążąc na dużych powierzchniowo obszarach. Często zawisa przy tym w powietrzu. W wykrywaniu zwierzyny posługuje się słuchem, podobnie jak sowy. Na ofiarę spada z kilku metrów wysokości, chwyta ją szponami. Żeruje nie tylko nad wodami i przy pasach trzcin, gdzie gniazduje, ale też na łąkach i polach uprawnych. Ofiary małe i średniej wielkości chwyta na ziemi, ptaki wodne do rozmiarów kokoszki i łyski na wodzie i w trzcinach. Preferuje siedzące na jajach samice kaczek, kulików i perkozów. Rzadko łapie zdobycz w powietrzu i nie ściga ptaków w locie. Poza tym zdarza mu się wypatrywać zwierzyny siedząc na wysokich, widocznych dobrze obiektach.

Ochrona

Objęty ścisłą ochroną gatunkową.  Zagraża mu pozbawianie go miejsc do gniazdowania i żerowania przez:

  • wykaszanie i wypalanie (likwidacja) szuwarów na stawach i innych zbiornikach wodnych;
  • osuszanie niewielkich mokradeł;
  • regulowanie małych cieków wodnych
Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.