Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
KASZËBË - Miód kaszubski - OP835T
Projekt 127
Eigenaar: harpus
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 113 meter NAP
 Provincie: Polen > pomorskie
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Klein
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 19-07-2014
Gemaakt op: 16-07-2014
Gepubliceerd op: 19-07-2014
Laatste verandering: 14-08-2014
76x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
23 x Bekeken
65 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Nature  Access only by walk 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Miód z Kaszub ma barwę od jasnożółtej do brązowozielonej (bursztynowej), zależnie od rodzaju: wielokwiatowy i nektarowo-spadziowy. Ma smak słodki z gorzkawym posmakiem, o silnym specyficznym aromacie roślin występujących na terenie Kaszub.

Te charakterystyczne zbiorowiska roślinne Kaszub wpływają na niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju miód. Pszczoły, oblatując roślinność specyficzną dla tego regionu, zbierają nektar z wielu różnych grup roślin, tworząc miód kaszubski. Miód ten ma cechy kwiatów roślin występujących na terenie Kaszub.
 
Specyficzny klimat nie zapewnia pozyskiwania dużych ilości tego miodu. Pszczoły, aby wytworzyć jednostkę miodu, muszą „włożyć” więcej pracy niż na innych terenach Niżu Polskiego. Powoduje to, że w miodzie tym występuje więcej enzymów przekazanych przez pszczoły. Skutkiem tego miody kaszubskie posiadają specyficzne i odmienne właściwości biolecznicze.
 
Charakterystyka terenu, roślinności, klimatu oraz specyficzna praca pszczół gwarantują niezwykłość miodu kaszubskiego, który jest produktem tradycyjnym wytwarzanym przez kaszubskich pszczelarzy od wieków.
 
Pozyskiwany miód spożywany jest w formie miodu w plastrze, patoki i krupca. Taki miód jest naturalnym, zdrowym, tradycyjnym produktem oferowanym przez pszczelarzy posiadających pasieki na terenie Kaszub.
 
Do produkcji miodu kaszubskiego wykorzystuje się pszczołę miodną Apis mellifera. Miód ten może być zbierany wyłącznie w okresie od połowy maja do końca sierpnia.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
okolica
Logs: Gevonden 76x Niet gevonden 0x Opmerking 0x Alle logs