Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
KASZËBË - Hylyng opiekany z cebulą - OP835S
Projekt 128
Eigenaar: harpus
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 91 meter NAP
 Provincie: Polen > pomorskie
Cache soort: Multi Cache
Grootte: Klein
Status: Kan gezocht worden
Tijd: 0:20 h    Lengte: 0.10 km
Geplaatst op: 19-07-2014
Gemaakt op: 16-07-2014
Gepubliceerd op: 19-07-2014
Laatste verandering: 14-08-2014
64x Gevonden
2x Niet gevonden
2 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
33 x Bekeken
58 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
21 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: baloniarz, Biedak, blobar, darklukas, Dezerter, Driver, ethanoll, GFS, gokglowczyce, Hr. Jan Usz, Leśne oko, macc.bo, Magr, Mycha, night_time, Qbacki, RoDaJJ, tears, Tisia, triPPer, woyt
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Take special equipment  Nature  Access only by walk 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

W kuchni światowej występuje wiele potraw ze śledzi. Podaje się śledzie gotowane, smażone, duszone i pieczone. W Polsce dawniej też je przyrządzano na różne sposoby, jednak dziś najczęściej podaje się przystawkę ze śledzia. Wokół miejsc, gdzie występowały śledzie, rozwijały się północne ośrodki cywilizacji, które bogaciły się właśnie dzięki śledziom.

Przepis na śledzia po kaszubsku znany jest od ponad 100 lat i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Śledź na Pomorzu stanowił najtańszy produkt spożywczy i był pożywieniem ludzi biednych, dostarczającym im cennego białka. Aby urozmaicić potrawy ze śledzia, przyrządzano go w zalewach na bazie octu i cebuli. W kuchni kaszubskiej duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono. Lubiane i kiedyś często spożywane były potrawy z ryb świeżych, wędzonych i solonych, przyrządzanych na wiele sposobów. Za najbardziej specyficzną cechę kuchni kaszubsko-pomorskiej i gdańskiej uważa się powszechne bogactwo ryb i potraw rybnych. Szczególnie powszechne są śledzie podawane w zalewie octowej.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 

Skrzynka:

Dwa etapy: start i finał.

Na współrzędnych startowych - zadanko. W pojemniku o wielkości mikro -  współrzędne finałowe.

Namiar na dodatkowy sprzęt (gdyby ktoś nie miał) w dodatkowych waypointach.

Extra waypoints
WP nummer Symbool Soort Coördinaten Beschrijving
Interessante plek --- "narzędzie" pracy
Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
okolica startu
Logs: Gevonden 64x Niet gevonden 2x Opmerking 2x Afbeelding 1x Alle logs Galerij