Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
KASZËBË - Hylyng opiekany z cebulą - OP835S
Projekt 128
Właściciel: harpus
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 91 m n.p.m.
 Województwo: Polska > pomorskie
Typ skrzynki: Multicache
Wielkość: Mała
Status: Gotowa do szukania
Czas: 0:20 h    Długość trasy: 0.10 km
Data ukrycia: 19-07-2014
Data utworzenia: 16-07-2014
Data opublikowania: 19-07-2014
Ostatnio zmodyfikowano: 14-08-2014
64x znaleziona
2x nieznaleziona
2 komentarze
watchers 0 obserwatorów
33 odwiedzających
58 x oceniona
Oceniona jako: znakomita
21 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: baloniarz, Biedak, blobar, darklukas, Dezerter, Driver, ethanoll, GFS, gokglowczyce, Hr. Jan Usz, Leśne oko, macc.bo, Magr, Mycha, night_time, Qbacki, RoDaJJ, tears, Tisia, triPPer, woyt
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Wymagany dodatkowy sprzęt  Umiejscowiona na łonie natury, lasy, góry itp  Dostępna tylko pieszo 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

W kuchni światowej występuje wiele potraw ze śledzi. Podaje się śledzie gotowane, smażone, duszone i pieczone. W Polsce dawniej też je przyrządzano na różne sposoby, jednak dziś najczęściej podaje się przystawkę ze śledzia. Wokół miejsc, gdzie występowały śledzie, rozwijały się północne ośrodki cywilizacji, które bogaciły się właśnie dzięki śledziom.

Przepis na śledzia po kaszubsku znany jest od ponad 100 lat i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Śledź na Pomorzu stanowił najtańszy produkt spożywczy i był pożywieniem ludzi biednych, dostarczającym im cennego białka. Aby urozmaicić potrawy ze śledzia, przyrządzano go w zalewach na bazie octu i cebuli. W kuchni kaszubskiej duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono. Lubiane i kiedyś często spożywane były potrawy z ryb świeżych, wędzonych i solonych, przyrządzanych na wiele sposobów. Za najbardziej specyficzną cechę kuchni kaszubsko-pomorskiej i gdańskiej uważa się powszechne bogactwo ryb i potraw rybnych. Szczególnie powszechne są śledzie podawane w zalewie octowej.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 

Skrzynka:

Dwa etapy: start i finał.

Na współrzędnych startowych - zadanko. W pojemniku o wielkości mikro -  współrzędne finałowe.

Namiar na dodatkowy sprzęt (gdyby ktoś nie miał) w dodatkowych waypointach.

Dodatkowe waypointy
Etap Symbol Typ Współrzędne Opis
Interesujące miejsce --- "narzędzie" pracy
Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.
Obrazki/zdjęcia
okolica startu
Wpisy do logu: znaleziona 64x nieznaleziona 2x komentarz 2x Obrazki/zdjęcia 1x Wszystkie wpisy Galeria