Trochę faktu:
Gorzelnia – zakład wytwórczy produkujący spirytus surowy (nieoczyszczony alkohol etylowy) metodą fermentacyjną z surowców skrobiowych (np. ziemniaki, zboża) lub innych, np. cukrowych. Surowcami innymi mogą być melasa lub syrop cukrowy, bądź też buraki cukrowe. Obecnie większość gorzelni nie produkuje alkoholu etylowego z ziemniaków ze względu na wysokie koszty produkcji.
Gorzelnie dzielimy na gorzelnie rolnicze oraz przemysłowe, różniące się między sobą ilościami produkowanego spirytusu (gorzelnie przemysłowe mają o wiele większą produkcję od gorzelni rolniczych). Gotowy wyrób zawiera około 90% alkoholu etylowego. Produktem ubocznym jest wywar gorzelniczy. Średniej wielkości gorzelnia rolnicza jest w stanie wyprodukować około 2 mln litrów spirytusu rocznie, przemysłowa co najmniej dziesięciokrotnie więcej. Koszt wyprodukowania 1 litra spirytusu nie przekracza na ogół 2 zł. Gorzelnie produkują dwa rodzaje spirytusu, spożywczy oraz przemysłowy. Podlegają szczególnemu nadzorowi podatkowemu.
źródło - Wikipedia
Gorzelnia Gwiazdowo 1903 r.
Sama gorzelnia zainteresowała mnie ponieważ zachowana jest (przynajmniej z zewnątrz) w bardzo dobrym stanie, co w obecnym czasie rzadko się zdarza. Obiekt jest własności prywatą jednak nie widać aby coś się tam pilnie działo.
Obiekt jest już zabytkiem.
Pomysł gorzeli jest pierwszym z cyklu opuszczonych / zapomnianych obiektów które mam zamiar realizować w kolejnym czasie jako moją wieloletnią pasję, ostatnio nieco uśpioną.
Skrzynka:
Skrzynka leży na kordach, poza terenem obiektu, nie trzeba przechodzić za ogrodzenie, którego i tak jest niewiele. Szukać przy stróżówce, maskowanie naturalne.
Wejście na teren / do obiektu na własną odpowiedzialność.
W okolicy trochę zabudowań, proszę nie zwracać na siebie szczególnej uwagi.