Winnice na Dolnym Śląsku nie są niczym nowym w historii regionu. Pierwsze przyklasztorne winnice istniały już w XIII wieku przy klasztorze cysterek w Trzebnicy. Cystersi z Lubiąża również zakładali winnice na południowych stokach np na wzgórzach w okolicy Wińska. Wzdłuż rzeki Odry podobne winnice powstawały aż do Zielonej Góry. Od początku XXI wieku powstaje wiele inicjatyw powracających do historii. Jednym z najpoważniejszych projektów w Polsce jest Winnica Jaworek w Miękini. Głównym założeniem przedsięwzięcia była uprawa winorośli właściwej (Vitis vinifera ) z przeznaczeniem na produkcję wina regionalnego, miodów pitnych bazujących na soku winogronowym oraz nalewek i destylatów owocowych na bazie miodu. Poza odtworzeniem upraw i produkcją wina w Winnicy Jaworek jest odrestaurowanie i przywrócenie dawnej świetności, zabudowaniom pochodzącym z XVIII wieku, znajdującym się na terenie winnicy. Budynki te zachowały swój niepowtarzalny charakter mimo, iż zostały dostosowane do potrzeb produkcji i przechowywania wina.
Winorośl uprawiana jest obecnie w dwóch lokalizacjach, winnica w Miękini oraz druga plantacja, założona w 2012 roku w Wińsku (powiat Wołowski). Dzięki wielkości areału upraw Winnice Jaworek są największą polską winnicą, na której testowanych jest ponad 30 odmian winorośli, sprowadzonych między innymi z Niemiec, Austrii i Francji.