Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Skrzynka nie ma jeszcze statystyki
Morbier AOP - OPA23Q
Właściciel: JAsiek.
Ta skrzynka należy do GeoŚcieżki!
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 138 m n.p.m.
 Województwo: Polska > łódzkie
Typ skrzynki: Nietypowa
Wielkość: Mikro
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 19-06-2025
Data utworzenia: 19-06-2025
Data opublikowania: 20-06-2025
Ostatnio zmodyfikowano: 20-06-2025
0x znaleziona
0x nieznaleziona
0 komentarze
watchers 0 obserwatorów
3 odwiedzających
0 x oceniona
Oceniona jako: b.d.
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Skrzynka niebezpieczna  Szybka skrzynka  Weź coś do pisania 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

Morbier to dojrzewający ser półtwardy z mleka krowiego, o miąższu w kolorze kości słoniowej lub jasnożółtym. W smaku jest łagodny, mleczny, z nutami wanilii, karmelu i owoców, a w bardziej dojrzałej wersji – pikantny, z nutami palonymi i roślinnymi. Prezentuję Wam wersję przygotowaną z mleka niepasteryzowanego*, co nadaje serowi charakterystycznego aromatu, o którym można mówić jeśli tylko wcześniej się go próbowało.

 

Morbier pochodzi z regionu Franche-Comté we Francji, a jego nazwa wywodzi się od miejscowości Morbier. Pierwsze wzmianki o tym serze pochodzą z końca XVIII wieku. Tradycyjnie był wytwarzany przez rolników, którzy rano i wieczorem doili krowy – skrzep z wieczornego udoju posypywano popiołem, by zabezpieczyć go przed owadami, a rano dodawano kolejną warstwę mleka. Tak powstała charakterystyczna czarna linia przecinająca ser w poziomie – dziś wykonywana z węgla drzewnego, pełni już tylko funkcję dekoracyjną. Wytwarzany jest wyłącznie z mleka krów rasy montbéliarde i simmental française, karmionych świeżymi roślinami lub sianem – kiszonki są zabronione.

 

Morbier posiada oznaczenie AOP (Appellation d’Origine Protégée), co gwarantuje jego autentyczność i jakość.

 

Skład: Niepasteryzowane krowie mleko, sól, podpuszczka cielęca, naturalny popiół roślinny. Zawiera proteinę mleczną, laktozę.

Średnia wartość odżywcza na 100 g: wartość energetyczna 1506 kJ/363 kcal; tłuszcze 30 g, w tym tłuszcze nasycone 21 g; węglowodany 1,3 g, w tym cukry <0,5 g; białko 22 g; sól 1,58 g.

 


 

* Spożywanie produktów z niepasteryzowanego mleka obarczone jest ryzykiem zakażenia bakteriami Listeria monocytogenes, Salmonelli, E. coli czy Brucelli. Nie próbuj tego sera jeśli:

- masz obniżoną odporność;

- wrzody żołądka, jelita, lub ogólnie wrażliwy  przewód pokarmowy;

- jesteś w ciąży;

- masz mniej niż 16 lub więcej niż 60 lat.

Jeżeli po spożyciu tego sera pojawią się u ciebie nudności, bule brzucha, wymioty, biegunka, a w szczególności gorączka - udaj się niezwłocznie do lekarza i powiedz o spożyciu sera z mleka niepasteryzowanego.

Zasady reaktywacji Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Przeczytaj więcej o reaktywacji skrzynek TUTAJ
Wpisy do logu: znaleziona 0x nieznaleziona 0x komentarz 0x