Po stworzeniu dwóch leśnych geoartów - rowerka (Pętla Bobrowicka) oraz Muminka (Bajki Świata), my, geokeszerzy ze SzprotawaTeam, zainspirowani dziełami kolegów z innych polskich miast, stworzyliśmy...
Zapraszamy do pokonania trasy GROSz-a. Podczas pokonywania trialu poruszamy się drogami asfaltowymi, gruntowymi, leśnymi, polnymi i mocno polnymi. Mijamy wsie, pola uprawne, lasy, rzeki, rowy melioracyjne, przecinamy trasy kolejowe. Każda z pór roku ozdobi trial po swojemu.
Mimo że to tylko GROSz, to jednak jest to całkiem wiele - do przejechania około 60 kilometrów, do znalezienia ponad 100 skrytek, do odwiedzenia 4 gminy i 15 miejscowości. Zobaczymy rzeczy warte zapamiętania - obiekty historyczne, kulturowe, cenne z uwagi na wartość przyrodniczą, ciekawe, nietypowe, warte odwiedzenia, ale też nierzucające się w oczy i szybko umykające z naszej pamięci.
Szczęśliwej drogi!!!
Grzyb jadalny, uważany za bardzo smaczny. Jadalne są kapelusze. Dzięki silnemu aromatowi często jest używany jako grzyb przyprawowy. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowanie w formie kotleta. Można też jeść smażone kapelusze z chlebem.
Czubajkę kanię łatwo uprawiać w ogrodzie. Preferuje miejsca słoneczne lub lekko zacienione i obniżenia terenu, w których zbiera się woda spływowa. Uprawia się ją na płytkiej pryzmie z odpadów drewnianych, trocin i liści, którą należy regularnie zasilać dodatkową biomasą, np. skoszoną trawą, gałęziami itp. Grzybnię zaszczepia się na pryzmie przy użyciu zarodników zebranych bezpośrednio z dojrzałych kapeluszy lub poprzez dolne części trzonu, zawierające fragmenty grzybni.