Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Deze cache heeft nog geen statistieken
Munster AOP au cumin - OPA23P
Eigenaar: JAsiek.
Deze cache maakt deel uit van GeoPath!
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 138 meter NAP
 Provincie: Polen > łódzkie
Cache soort: Onbekende Cache
Grootte: Micro
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 19-06-2025
Gemaakt op: 19-06-2025
Gepubliceerd op: 20-06-2025
Laatste verandering: 20-06-2025
0x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
2 x Bekeken
0 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: n/b
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Dangerous Cache  One-minute cache  Take something to write 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Pozwólcie, że przedstawię Wam najpierw pewną historię, która kiedyś mi się przydarzyła:

Korzystając z nieobecności mojej żony, zakupiłem sobie pewnego razu zestaw degustacyjny pleśniowych serów. Żona niestety nie podziela mojego entuzjazmu do takich rzeczy. Jednakże troskliwi znajomi postanowili odwiedzić mnie, aby sprawdzić, jak sobie radzę jako słomiany wdowiec. Jeszcze nie zdążyli dobrze się "rozpłaszczyć" kiedy Weronika nie wytrzymała i powiedziała do mnie:

- Jasiek, Piotruś ci się zesrał.

- To nie Piotruś.

- Mówię ci, nie czujesz bo już ci się nos przyzwyczaił, ale jak my weszliśmy to od razu czuć kupą.

- Tak, wiem o czym mówisz, ale to nie Piotruś.

- To co?

Poszedłem do lodówki, wyjąłem klipsiaka, otworzyłem i dałem jej powąchać mówiąc:

- Chyba o to ci chodzi, co?

A Weronika z wyrazem twarzy będącym mieszanką niedowierzania i wyrzutów pyta:

- Czemu trzymasz gówno w lodówce?

 

 

Munster to dojrzewający ser, miękki, kremowy, o głębokim, pikantnym smaku. Ma wyrazisty zapach (niektórzy powiedzą: „wymagający”), ale pod nim kryje się delikatna, lekko słonawa nuta z subtelną kwasowością. Im dłużej dojrzewa, tym bardziej intensywny staje się jego smak i zapach.

Munster wywodzi się z francuskich regionów Alzacji i Lotaryngii. Jego nazwa pochodzi od miasteczka Munster, a początki sięgają średniowiecznych klasztorów, gdzie benedyktyńscy mnisi opracowali recepturę, by konserwować mleko i wyżywić lokalną społeczność. Od 1969 roku Munster objęty jest europejską ochroną AOP (Appellation d’Origine Protégée), co oznacza, że może być produkowany tylko w określonym regionie i według ściśle określonych zasad.

Munster powstaje z mleka krowiego, głównie od krów rasy vosgienne, wypasanych latem na wysokogórskich łąkach. Ser dojrzewa od 2 do 3 miesięcy w wilgotnych piwnicach, gdzie jego skórka jest regularnie myta solanką. To właśnie ten proces nadaje mu charakterystyczną, pomarańczowo-czerwoną skórkę i intensywny, „pachnący” aromat.

Munster to nie tylko ser — to smak regionu, który nie boi się być sobą. Odważny, autentyczny, z duszą mnicha i temperamentem gór.

 

Munster doskonale komponuje się z miodem, orzechami włoskimi, lub kminkiem. I to właśnie wersję z kminkiem Wam zaserwuję. Tak, wiem, nie każdy lubi kminek. Ale mam wrażenie, że przy aromacie sera kminek ma już niewiele do powiedzenia ;)

 

Skład: Pasteryzowane krowie mleko, kminek łąkowy, bakterie fermentacji kwasu mlekowego, sól, podpuszczka zwierzęca

Średnia wartość odżywcza na 100 g: wartość energetyczna 1422 kJ/343 kcal; tłuszcze 29 g, w tym tłuszcze nasycone 20 g; węglowodany 1,5 g, w tym cukry 0,5 g; białko 19 g; sól 1,90 g.

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here
Logs: Gevonden 0x Niet gevonden 0x Opmerking 0x