Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
[SZJ21] ...a tutaj z jajek robimy majonez - OP9BNP
Skrzynki z jajem
Eigenaar: Szemkel74
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: meter NAP
 Provincie: Polen > świętokrzyskie
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Normaal
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 14-03-2021
Gemaakt op: 14-03-2021
Gepubliceerd op: 03-04-2021
Laatste verandering: 19-04-2024
26x Gevonden
2x Niet gevonden
3 Opmerkingen
watchers 2 Volgers
95 x Bekeken
11 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
6 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: dzejbi, dziadek72, hobbbysta, kopernik18, Pawel 87, Rausz
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Go geocaching with children  Recommended at night  Bike  One-minute cache 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Majonez produkowany jest przez Społem od września 1959 roku. To pierwszy polski majonez produkowany na skalę przemysłową. Wcześniej Polki musiały ucierać majonez w domu.

W 1958 roku dyrektor Mieczysław Karpiniec, przedwojenny absolwent Politechniki Lwowskiej, stworzył Wydział Doświadczalny, w którym starano się znaleźć receptury na nowe produkty. Rozpracowaniem tej technologii i jej wdrożeniem zajął się pracujący w Zakładzie Doświadczalnym Janusz Cichocki - To był przypadek. W kieleckiej księgarni na ulicy Sienkiewicza kupiłem wydaną w Moskwie książeczkę - instrukcję dla robotników zakładów majonezowych. Nauczyłem się wtedy trochę rosyjskiego i zacząłem czytać. Było tam kilka rysunków urządzeń i taka "mniej więcej” receptura majonezu.

Po wielu próbach, przede wszystkim smakowaniu nowego produktu, powstała w kieleckim zakładzie receptura produkcji majonezu, która z niewielkimi modyfikacjami jest aktualna do dziś.

Pierwsze partie majonezu powstawały w Zakładzie Doświadczalnym w 20-kilogramowych garnkach już około Wielkanocy 1959 roku. Większa produkcja na skalę przemysłową rozpoczęła się we wrześniu 1959.

Pierwszy majonez miał okres przydatności do spożycia tylko miesiąc. To dlatego, że majonez z powodu zbyt szybkiego mieszania był zbyt napowietrzony i szybciej się psuł.

Ponieważ były problemy ze świeżością jajek trzeba było żółtka wybijać ręcznie. Przy taśmie siedziały panie, rozbijały jajko, wąchały je i oddzielały żółtka. Innej metody nie było. Maszyna mogła wybić żółtka, ale nie była w stanie wywąchać, które jajko jest zepsute

Produkcja majonezu wydaje się prosta. Do żółtek dodaje się wody, trochę musztardy kieleckiej do smaku, potem olej i miesza się wszystko tak, by powstała emulsja, taka w sam raz, nie za gęsta, o dobrej barwie, odpowiednim smaku i zapachu. Do tego, jaka ma być, trzeba było dojść samodzielnie, bo żadnej polskiej normy nie było. To dopiero tu Jerzy Kudliński i Aleksandra Dobrut na podstawie majonezu kieleckiego opracowali polską normę na majonez, która - co ciekawe - obowiązuje do dziś.

Kielecki majonez jest nieco ostry i kwaskowy. To dlatego, że zawiera dodatek w postaci specjalnej kieleckiej musztardy do majonezu. Dobór surowców do produkcji musztardy nie jest przypadkowy. Podlega standardom i jest ściśle określony.

W dobie faszerowania żywności konserwantami, polepszaczami, sztucznymi barwnikami i aromatami majonez kielecki jest jednym z nielicznych produktów, które nie tylko nie zawierają w swoim składzie konserwantów, ale, co niezwykle ważne, także innych "sztucznych” substancji: zagęstników czy stabilizatorów. - W tamtych latach nie było żadnych chemicznych cudów, które można było dodawać do majonezu. I tak jest do dziś…

 

O keszu:

w dniu 17.09.2023 z powodu kradzieży całej skrzynki wraz z maskowaniem - zmiana lokalizacji i maskowania

w dniu 19.04.2024 kolejna zmiana miejscówki kesza - teraz może przetrwa dłużej...

mały pojemnik -  najlepiej podejmować wieczorkiem, by go nie spalić...

 

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here
Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
tego spróbuj
a to widzi kesz
Logs: Gevonden 26x Niet gevonden 2x Opmerking 3x Afbeelding 2x Alle logs Galerij