Majonez to zimny, emulsyjny sos, o szerokim zastosowaniu, jeden z sosów podstawowych.
Początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowegożółtka, jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.
Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcji przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej – jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego. Musztarda zaostrza jednak smak majonezu, co jest krytykowane przez ortodoksyjnych znawców kuchni. Spotyka się też w majonezie najrozmaitsze inne przyprawy, np. cukier. Do majonezów produkowanych przemysłowo dodaje się także stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty syntetyczne.
Jest jeden majonez który jest rozpoznawalny w całej Polsce, jego receptura nie zmieniła się od 50 lat i w dodatku pochodzi ze Związku Radzieckiego, a produkowany jest Kielcach.
Tak wszyscy wiemy o co chodzi. :P
Ten kesz podróżuje razem z dwoma innymi mobilniakami:
OP84TK ; OP85DL ;
UWAGA. Punktem początkowym tego kesza jest skrzynka: Z czego Kielce słyną? -CK - OP84P7