Ruchanki – słownik polsko-kaszubski-racuszki z ciasta chlebowego smażone na gorącym tłuszczu, posypywane cukrem pudrem lub cukrem, spożywane na ciepło. Potrawa znana na Kaszubach, gdzie podaje się je z jabłkiem. Pierwotnie ruchanki wykonywano z resztek ciasta pozostałego po wypieku chleba . Polecam próbowałem .
Przepis na Ruchanki :
Składniki ;
mąka żytnia,
mleko lub woda,
drożdże,
olej, sól, cukier.
Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem. Ruchanki posypane cukrem smakują wyśmienicie.
Partnerami tego projektu są Powiat Bytowski, RDLP w Szczecinku, Nadleśnictwa: Bytów, Leśny Dwór oraz Trzebielino, Gminy: Borzytuchom, Kołczygłowy i Trzebielino oraz Partnerstwo Dorzecze Słupi.
Skrzyneczka jest częścią geościeżki.
Szukamy w okolicy współrzędnych , nie jest zakopana ale schowana nisko .
Spisujcie kody do małych finałów .
Nie wjeżdżamy do lasu żadnym pojazdem silnikowym tam gdzie nie jest to jasno określone w postaci znaku "Droga udostępniona do ruchu"