Zrujnowany budynek słodowni wznosił się w południowo-wschodniej części Starego Miasta, w drugim - po wyspach odrzańskich - rejonie koncentracji dawnego przemysłu piwowarskiego. Został wzniesiony, względnie przebudowany ok. 1565 r. po zakupieniu przez miasto parceli od wielkopolskiego magnata, hrabiego Rozdrażewskiego. Od XVII do XIX w. dzierżawiony był przez różnych prywatnych użytkowników. W 1796 r. główny segment przestrzenny słodowni podzielono na trzy nawy i jedenaście przęseł, mniejszemu przylegającemu od wschodu, nadano układ dwunawowy. W połowie XIX w. kolejny właściciel, Karl A. Friebe, włączył zakład do swojego browaru przy ulicy Słodowniczej. Mimo dalszych rozbudów i modernizacji, przeprowadzonych w latach 1844-1850 i 1859 podjęto w 1904 r. decyzję o zaprzestaniu produkcji słodu. W 1970 r. częściowo opuszczony budynek strawił pożar. Dawna renesansowa słodownia, przebudowana z końcem XVIII w. w prostych formach klasycystycznych, zachowała do dziś ceglane mury magistralne segmentu głównego z wysokimi szczytami oraz dobudówki od strony wschodniej. Powstałe w latach 1970 - 1989 projekty odbudowy przewidywały urządzenie w niej schroniska turystycznego, pracowni konserwacji zabytków.
Źródło: Atlas Architektury Wrocławia, tom 2.
Słodownię wystawiono na przetarg, który w 2005 wygrała firma deweloperska Star Group Poland, planująca zaadaptować ją na hotel. Po przeprowadzeniu prac archeologicznych roboty budowlane ruszyły w 2007r. i zakończyły się w 2009r.. Od listopada 2009 odrestaurowanym budynku mieści się hotel butikowy "The Granary". Pięciogwiazdkowy hotel, należący do sieci Small Luxury Hotels of the World. Autorem koncepcji architektonicznej jest paryska pracownia Gottesman Szmelcman Architecture. Źródło: Vratislaviae Amici
Proszę o zabranie przyrządu do pisania Szukaj pod głównymi współrzędnymi.