Szagówki:
Wielkopolanie znani są ze swojego zamiłowania do pyr czyli ziemniaków. Nie dziwi więc fakt, że jedną z najbardziej popularnych potraw regionu są poznańskie szagówki. Składają się one głównie z ziemniaków, podobnie jak znane wszędzie kopytka. Nazwa szagówki pochodzi od ukośnego sposobu krojenia klusek (czyli po poznańsku "na szagę"). Od klasycznych kopytek różnią tym, że są bardziej miękkie. W szagówkach możemy również zastąpić mąkę, białym serem twarogowym, co może być ciekawą odmianą w naszej kuchni. Jeśli lubimy "kluchy", obowiązkowo powinniśmy wypróbować przepisy z kuchni poznańskiej.
Skrytka:
Współrzędne wskazują środek ogrodzonego nowo posadzonego lasu. Wejście niemożliwe, stąd skrzynka nietypowa. Aby ją znaleźć trzeba przejść boczną drogą wzdłuż ogrodzenia do jednego z dużych drzew. Skrzynka to mały pojemnik ukryty w większym maskowaniu otwieranym do góry. W środku dziennik, ołówek, temperówka, oraz kilka drobnych fantów na wymianę.
Powodzenia!