Chleb z Pirsna to chleb ze złocistą, lekko popękaną przypieczoną skórką, posypaną makiem. Na przekroju szary, porowaty, gąbczasty. Bochenek o wymiarach 30 cm x 20 cm x 10-12 cm ma kształt prostokątny, o lekko zaokrąglonych krawędziach, jest konsystencji sprężystej, lekko porowatej, pulchnej, miękkiej i lekko wilgotnej.
Pierszczewo (Pirsno, w języku kaszub. Pierszczewò) to wieś położona na obszarze Kaszubskiego Parku Krajobrazowego w gminie Stężyca. Do XII wieku było siedzibą prastarej ziemi Pirsna. Osada należąca do ziemi Pirsna w XIII w. została darowana przez Mestwina jego ciotce Gertrudzie, czego dowodem jest do dnia dzisiejszego zachowany oryginalny dokument z 1284 r., w którym wymieniona jest nazwa Pirsno.
Dawniej przez Pierszczewo przebiegał główny trakt handlowy łączący Poznań z Gdańskiem. Położenie miało wpływ na popularyzację produktów wytwarzanych we wsi. Podróżni zaopatrywali się w chleb, który zyskał ich uznanie i stał się bardzo popularny. Receptura zachowała się dzięki przekazom ustnym oraz kultywowaniu nieprzerwanie tradycji piekarskich.
Podstawowymi składnikami wykorzystywanymi do wypieku chleba z Pirsna są: serwatka, mąka żytnia i drożdże. Pieczenie chleba do dnia dzisiejszego odbywa się w piecu chlebowym opalanym drewnem, który jest w każdym gospodarstwie. Dla wzbogacania smaku i aromatu chleba dodawane są nasiona maku, słonecznika, dyni lub kminku.
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
You must be logged-in to see additional hints