Wafle gdańskie wypiekane są w kształcie serc, koloru złotobrązowego, wielkości ok. 10 cm. Mają charakterystyczny waniliowy posmak.
W tradycyjnej kuchni pomorskiej z wyrobów cukierniczych głównie wypiekano ciasta drożdżowe, popularnie zwane kuchami, ucierane babki oraz wafle, do wypieku których służyły specjalne żeliwne formy, zwane wafelnicami. „Na Pomorzu prawie w każdym domu znajdowały się ozdobne, ciężkie formy kowalskiej roboty do pieczenia wafli. Korzystano z nich chętnie właśnie zimową porą” (Z. Przybylak, „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska”, Poznań 2005).
źródło: www.pomorskie.eu
Skrzynka:
Dwa etapy: start i finał.
Na współrzędnych startowych - zadanko. Rozwiązanie daje współrzędne finałowe.
Na współrzędnych finałowych: (patrząc w kierunku, z którego idziesz (współrzędne startowe) prawa strona. Poziom niżej. Pojemnika nie widać - musisz sięgnąć.