Spichlerz (czasem: śpichlerz, spichrz, elewator zbożowy) – jedno- lub kilkukondygnacyjna budowla przeznaczona do przechowywania materiałów sypkich, głównie ziarna zbóż – luzem lub w workach, charakteryzujący się zwartą bryłą, stromymi dachami, trójkątnymi szczytami i niewielkimi oknami. W miastach przeważnie murowany, wielokondygnacyjny magazyn z windą do transportu zboża oraz kranami i rynnami spustowymi. Zachowane spichlerze często posiadają ciekawie rozwiązaną elewację, ozdobioną charakterystycznymi dla danej epoki detalami architektonicznymi np. blendami, fryzami, gzymsami.Spichlerze wiejskie były najczęściej wykonywane z drewna jako dwukondygnacyjne otoczone galerią na poziomie jednej lub obu kondygnacji. Kryte dachem cztero- lub dwuspadowym. Najczęściej posiadał jedno duże wejście i kilka mniejszych okien. Jako element zabudowań dworskich najczęściej murowany ze zdobieniami na fasadzie, czasem o rozbudowanym planie przez zastosowanie ryzalitu, portyku itp.Obecnie rolę dawniej pełnioną przez spichrze przejęły silosy.Renesans lubelski tworzą obiekty murowane z początku XVII wieku, nie tylko kościoły, ale również inne budowle, jak spichlerze. Spichlerz – hotel „Król Kazimierz” – przy ul. Puławskiej 70 pochodzi z 2 poł. XVII w., chociaż wg niektórych jest to jeden z najstarszych spichlerzy kazimierskich jeszcze z XVI w.
Spichlerz - hotel "Król Kazimierz" posiada późno manierystyczne szczyty dachowe wzorowane na kazimierskim kościele św. Anny. W XIX w. budynek przystosowano na potrzeby browaru. W czasie wojny uległ poważnym zniszczeniom. Odbudowano go w latach 1945 – 55 z przeznaczeniem na przetwórnię owoców, która funkcjonowała tu do lat 80 ubiegłego wieku. Już wtedy podnoszono kwestię zniekształcenia bryły budynku m.in. poprzez podwyższenie go o jedną kondygnację. W 2005 r. rozpoczęła się kolejna – także budząca spore kontrowersje – przebudowa wg projektu Tadeusza Michalaka. Bryła spichlerza została powiększona, dobudowano do niej również nowoczesne budynki hotelowe, które stanowią integralną całość z materią zabytkową. Dwa lata później hotel „Król Kazimierz” przywitał swoich pierwszych gości. Spichlerz - hotel "Król Kazimierz" znajduje się na terenie dawnego portu, który historycy lokalizują w u wylotu Norowego Dołu. Dnem wąwozu płynął strumień, który wpadał do łachy wiślanej, na której była założona śluza portowa. W ten sposób między łachą a nowym korytem Wisły powstała wrzecionowata wyspa – zwana Rafą lub Tamą, na której znajdowało się ustawione w kilku rzędach spore skupisko spichlerzy.
Co do kesza:
Weź coś do pisania. Kesz w rejonie hydrantu.
Kordy nie skazują kesza.